Ramuš Haradinaj
Alo!/Ognjen Radošević
Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

* Nekoliko sanduka oružja nedavno je nestalo iz kasarne „Adem Jašari“ kod Kosova Polja

* Strahuje se da su puške i municija završili kod pripadnika terorističke grupe B13, koja planira da izvede niz napada na srpsko stanovništvo širom severa KiM

* Privremene prištinske vlasti zabranile su vojnim starešinama u nepriznatoj državi Kosovo da govore o nestanku naoružanja, ali su informacije procurile tokom predizborne kampanje

- Nestalo je nekoliko sanduka pušaka i municije, o tome su nas obavestili izvori iz Prištine. Te puške su Albanci dobili od svojih vojnih saveznika sa Zapada. Poznato je da se ova grupa i ranije na isti način naoružavala - kaže za „Alo!“ izvor koji je upoznat sa dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajni.

Kada je otkriveno da je oružje nestalo, u ovom vojnom objektu zavladala je panika, a o svemu su obavešteni Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji. Starešine su započele istragu, ali je iz Prištine stigla naredba da se sve obustavi i zataška.

Pročitajte još:

 

Poznato je da se B13 godinama naoružava oružjem iz albanskih vojnih objekata, a čak i pojedini vojni oficiri nalaze se u samom vrhu ove terorističke grupe. Pripadnici terorističko-kriminalne grupe B13, koja planira da izvrši napade na staračka srpska stanovništva na severu KiM, za svoje aktivnosti čekaju naređenja od Hašima Tačija, Ramuša Haradinaja i Kadrija Veseljija, koji rukovode ovom organizacijom.

Kosovo, Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovo, Hašim Tači, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Napadi na Srbe uslediće uoči pokušaja aneksije severne Mitrovice, o čemu je prvi javno progovorio Agim Bahtiri, gradonačelnik južne Mitrovice. Bahtiri je čak vodio kampanju za ujedinjenje severne i južne Mitrovice i tražio da ga u toj nameri podrže i druge političke stranke. Podršku je, iza zatvorenih vrata, dobio od Haradinaja, Tačija i Veseljija, ali ga nije podržao stranački predsednik Bedžet Pacoli.

Više puta hapšeni!

- Članovi grupe su pretežno mladi, starosti do 23 godine. Njihov lider je dosta stariji i aktivni je pripadnik Kosovske vojske, pa najverovatnije preko njega dobijaju oružje koje koriste za napade. Ranije je zabeleženo da je ova grupa napadala i policajce, palila njihove automobile, kamenovala kuće… U grupi ima oko 50 članova - kaže naš sagovornik. Grupa B13 finansira se novcem koji stiže od pojedinih privrednika koji su finansijeri Tačijeve stranke, ali i od sredstava iz albanske dijaspore. Kosovska policija je u više navrata hapsila članove ove terorističko-kriminalne grupe koji su bili osumnjičeni da su izvršili više teških krivičnih dela, među kojima su i napadi na Srbe i njihovu imovinu. Kao po naredbi, svi uhapšeni su ubrzo puštani na slobodu, najverovatnije zbog političke zaštite koju uživaju od Hašima Tačija.

 

Cilj ovih aktivnosti je da se srpsko i drugo nealbansko stanovništvo zaplaši kako ne bi došlo do organizovanog odgovora Srba sa severa KiM. Napadi mogu biti izvedeni uoči održavanja vanrednih izbora na KiM 6. oktobra ili nakon toga, kaže za „Alo!“ dobro obavešten izvor iz Prištine.

- Dosadašnji tok predizborne kampanje obeležile su zapaljive izjave albanskih političara, upravo onih koji stoje iza ove organizacije. Nedavna izjava Ramuša Haradinaja da će Mitrovica biti ujedinjena govori o planovima ove organizacije - kaže naš sagovornik.

B13 je dobro organizovana grupa stacionirana u severnoj Mitrovici, a koja dobija finansijsku podršku od dva ključna čoveka u Prištini. Spremanje za najnovije napade pripadnici ove grupe počeli su još pre dva meseca, kada su opet počeli da se okupljaju u jednoj kući u Bošnjačkoj mahali u severnoj Mitrovici. 

https://www.alo.rs/vesti/politika/poglavar-srpske-crkve-se-ocajan-obratio-nasem-narodu-situacija-je-tragicna-do-apsurda/255300/vest

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata

 

Komentari (1)

mira

01.10.2019 13:35

A da Srbija isproba najnovije naoruzanje? Krajnje je vreme.