Ramuš Haradinaj
Profimedia
Ramuš Haradinaj

Profimedia

Ramuš Haradinaj, Foto: Profimedia

* Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da Albanci nisu spremni da učestvuju u procesu da se otkrije ko su izvršioci najtežih zlocina

* Kosovske vlasti odbijaju da u Prištini predaju posmrtne ostatke sedam članova porodica Šutaković i Petrović

* Drecun je za RTS istakao da je to jedan od pokušaja da se sakrije zločin koji je otkriven nakon suđenja Ramušu Haradinaju u Hagu

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je danas da Albanci nisu spremni da učestvuju u procesu da se otkrije ko su izvršioci najtežih zlocina, već žele da otežaju istragu, da sakriju dokaze i da onemoguće da se dođe do istine.

Kosovske vlasti odbijaju da u Prištini predaju posmrtne ostatke sedam članova porodica Šutaković i Petrović kidnapovanih i ubijenih 1999. godine u Ðakovici i pristaju da ih porodicama predaju na administrativnom prelazu sa Crnom Gorom.

https://www.alo.rs/vesti/politika/vucic-ispred-predsednistva-u-do-sada-nevidenom-raspolozenju-fotografije-obisle-region-foto/248929/vest

Drecun je za RTS istakao da je to jedan od pokušaja da se sakrije zločin koji je otkriven nakon suđenja Ramušu Haradinaju u Hagu, za šta nije suđen, a to ga teško tereti jer je u njegovoj zoni odgovornosti.

"Kada nekog nasilno odvedete od kuće, celu petočlanu porodicu, onda to mora da se vidi, ko je to uradio, ko ih je držao u ilegalnom pritvoru i ko je izršio surovu egzekuciju", rekao je Drecun.

Milovan Drecun

printscreen

Milovan Drecun, Foto: printscreen

Kako je rekao, Albanci godinama i decenijama sve nas onemogućavaju da dođemo do istine, kao i albanske porodice koje su bile žrtve nedela pripadnika OVK, posebno Haradinaja.

Na području Ðakovice je najviše stradalo Srba, ali su ubijani i Albanci od strane Haradinaja i njegove OVK, podseća Drecun.

"Kao radna grupa smo u više navrata pokaziali dokumenata gde se vidi spisak Abanaca koji su likvidirani od strane OVK na području Dukađina, zone Haradinaja, i izgleda da žele da sakriju i zločine nad samim Albancima i te albanske porodice to znaju i spremne su da svedoče", naveo je Drecun.

Pročitajte još:

Govoreći o vanrednim izborima na KiM, 6. oktobra, Drecun kaže da su posle sastanka predsednika Vučića sa Pompeom stvari mnogo jasnije i da je Pacolijeva izjava rezultat njihovog saznanja da neće imati elastičan stav Vašingtona koji im je dozvoljavao da manipulišu i da se kreću u okviru te elastičnosti američkog stava, već će morati, nakon izbora, da sve te prepreke za nastavak dijaloga sklone, a ključna prepreka su takse.

Kako je istakao, Amerika je ušla u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine sa ambicijom da ga dovede do kraja i neće trpeti bočne udarce ili šamare kakve im je delio Haradinaj.

"Posle američkog pokušaja da rukovodi procesom nastavka razgovora Beograda i Prištine, mada ne u formalnom smislu, Albanci će morati da koriguju svoje ponašanje", zaključio je Drecun.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina