Federika Mogerini
Profimedia.rs
Federika Mogerini

Profimedia.rs

Federika Mogerini, Foto: Profimedia.rs

 

Mračne sile prošlosti mogle bi da se vrate na Balkan i da dovedu do konfrontacije, pa čak i sukoba, ukoliko se ne iskoristi šansa da se zemlje regiona uključe u evropske integracije, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

„Nekadašnje tendencije ka konfrontaciji i retorici koje ne doprinose saradnji, ili čak oštroj konfrontaciji, mogu se u svakom trenutku pojaviti i periodično se ponovo pojavljuju. Upravo zato govorim da se nalazimo na raskršću“, istakla je Mogerinijeva novinarima u Briselu.

Prema njenom mišljenju, ako poluga koju predstavlja evropska perspektiva za zemlje regiona bude razumno upotrebljena, „moći ćemo da podržimo tendencije ka saradnji i učiniti ih nepovratnim“.

Ivica Dačić, Federika Mogerini

Ministarstvo spoljnih poslova

 

 

„Međutim, ako propustimo ovu priliku, vidim rizik povratka mračnih sila prošlosti u smislu konfrontacije, pa čak i sukoba. Potrebno je da se iskoriste perspektive evropske integracije kao način pomirenja i jedinstva u regionu“, dodala je ona.

Mogerinijeva je navela da događaji na Kosovu pokazuju da Beograd i Priština moraju da se vrate za pregovarački sto radi pune normalizacije odnosa.

„Mislim da ono što se juče dogodilo na severu Kosova pokazuje da je status kvo neodrživ. Priština i Beograd bi trebalo da se vrate za pregovarački sto i krenu ka sveobuhvatnom pravno-obavezujućem sporazumu koji bi doveo do potpune normalizacije odnosa“, istakla je šefica evropske diplomatije.

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

Predsedništvo Srbije

 

 

Ona smatra da je zaključivanje sveobuhvatnog dogovora još moguće, ali da je za to potreban niz uslova, između ostalog da kosovske vlasti ukinu carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

„Mislim da lideri i stanovništvo žele da krenu napred ka sporazumu koji u potpunosti normalizuje odnose, ali moraju se stvoriti uslovi za to. Pre svega želim da naglasim potrebu da se ukinu ili suspenduju carine od 100 odsto koju je uvela vlada Kosova na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje očigledno krše sporazum i ne stvaraju povoljnu sredinu za pregovore. I dalje sam uverena i nadam se da će pobediti zdrav razum, a pregovori uskoro moći da se nastave“, ocenila je Mogerinijeva na konferenciji za novinare.

mogerri

Hašim Tači, Aleksandar Vučić, Federika Mogerini

EU

 

Ona je dodala da je u stalnom kontaktu sa obema stranama, ali i da je uvek spremna da ih pozove bilo gde već sutra ujutro kako bi se nastavili pregovori na najvišem mogućem nivou.

Mogerinijeva je navela da Evropska unija smatra da je neophodno uvesti potpuni moratorijum na sve kampanje Prištine i Beograda u periodu pregovora.

„U trenutku kada počnemo da se sa obema stranama krećemo ka pregovorima na visokom nivou neophodno je da se stvori zaštitna atmosfera, svojevrstan moratorijum, potpuna suspenzija svih vrsta kampanja sa obe strane, kako bi se stvorilo okruženje za pregovore“, naglasila je ona.

Kamioni koji su služili kao barikada od strane ROSU su odgurniti pored puta, u blizini Zubinog potoka

Mogerinijeva je ponovo pozvala Kosovo da promeni odluku o carinama na srpsku i bosansku robu, što bi bio prvi korak ka deblokadi situacije. Prema njenom mišljenju, strane još mogu da obnove dijalog o sveobuhvatnom sporazumu.

„To je u interesima obeju strana. Što pre to budu uspele, to bolje. Sa naše strane, mi nećemo diktirati niti davati neke spoljne predloge“, dodala je ona.

„Uverena sam da je sporazum moguć, ali se prvo moraju doneti neke odluke“, zaključila je ona.