Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj
EU
Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj

EU

Federika Mogerini, Ramuš Haradinaj, Foto: EU

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini odbacila je danas u Tirani navode Ramuša Haradinaja koji optužuje nju i predsednike Albanije i Srbije, kao i kosovskog predsednika, da su deo "plana za podelu Kosova".

"Nismo deo nikakve zavere", rekla je Mogerini, već je zajednički cilj da se stvore uslovi, atmosfera i prostor kako bi dve strane ponovo sele za isti pregovarački sto.

U BERLINU RAZGOVARALI O REŠENJU ZA KOSOVO KOG SE ALBANCI NAJVIŠE PLAŠE Nastala je svađa među njima - Merkelova i Makron spašavali Haradinaja!

"Poštujemo pregovaračke pozicije dve strane i ozbiljno gledamo na ulogu posredinka, moju ličnu ulogu, u kojoj mi ne određijemo sadržaj budućeg sporazuma, već omogućavamo razgovore o tome šta pravno obavezuući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa može da sadrži", odgovorila je Mogerini albanskim novinarima.

Mogerini je u Tirani, gde se večeras sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a sutra će učestvovati na samitu Procesa Brdo Brioni, inače prvi put oglasila posle sastanka o zapadnom Balkanu u Berlinu.

Mogerini je rekla da trenutno ne vidi uslove za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

STIGLA DIPLOMATSKA NOTA! Panika u Prištini, palo sve u vodu, piše crno na belo - Kosovo je Srbija!

Ona ocenjuje da je preduslov za to povlačenje ili suspenzija tarifa i da odgovornost sada leži u rukama Prištine.

”Ubeđena sam da, ako bi se tarife povuke večeras, sutra ujutru bih sazvala novu rundu dijaloga. To bi bilo teško i bolno, kao i obično, ali možda i produktivno. Međutim, u odsustvu pogodne atmosfere, ja ne vidim pesrpektivu nastavka dijaloga. Sada odgovornost leži u rukama onih koji odlučuju na Kosovu”, pručila je Mogerini.

Federika Mogerini je poručila i da je dijalog Beograda i Prištine tokom godina doneo važne rezultate, kako za dve strane u procesu, tako i za ceo region.

Ramuš Haradinaj, Federika Mogerini

EU

Ramuš Haradinaj, Federika Mogerini, Foto: EU

Ona je ocenila da je do zastoja u dijalogu došlo upravo u trenutku kada je moglo da se uđe u fazu intenzivnijih pregovora.

”Naš cilj je bio i i ostaje postizanje usaglašenog, pravno obavezujućeg sporazuma koji će pokriti sve aspekte normalizacije odnosa Prištine i Beograda”, kaže Mogerini.

HARADINAJ KRENUO NA PUTINA! Obrisao patos sa Rusijom i njenim predsednikom, čeka se reakcija Kremlja!

Visoka predstavnica EU podsetla je da je do zastoja u dijalogu došlo zbog tarifa koje su prištinske vlasti uvele na robu iz Srbije čime su prekršeni i sporazumi koje je Kosovo potpisalo.

Mogerini je takođe naglasila da su EU, zemlje članice, kao i drugi međunarodni partneri tražili da se povuki ili suspenduju tarife, što se do ovoga trenutka nije dogodilo.

”Moj utisak posle Berina je da nismo blizu nastavka dijaloga, ali to ne znači da odustajemo od posredovanja u dijalogu”, kaže Mogerini.

Federika Mogerini

Tanjug

Federika Mogerini, Foto: Tanjug

Govoreći o pogodnoj atmosferi za nastavak dijaloga, Mogerini je pored ukidanja prištinskih tarifa navela i suspenziju kampanja za priznanja, odnosno povlačenja priznanja kosvske nezavisnosti.

OGLASILI SE MERKELOVA I MAKRON O SUDBINI KOSOVA! Evropska unija jednoglasna, donesena odluka!

Šefica EU diplomatije u zaključku izrazila je nadu da će ”mudrost da pobedi”, jer kako je naglasila, ”niko neće dobiti ništa od daljeg zastoja dijaloga, a pogotovo ne Kosvo, Srbija i region”.

”Pomirenje i normalizacija su, kao što je EU i sama naučila, baza za ekonomski prosperitet i integraciju. Znam koliko je to važno za region i zato je važno da se porces nastavi i bude polodonosan uz poštovanje svih strana”, zaključila je Mogerini.