Lajčak: Dijalog Srbije i Kosova bi mogao da bude završen u roku od nekoliko meseci!

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak rekao je na konferenciji za medije da dijalog ne bi trebalo da bude odgovornost samo jedne stranke na Kosovu, već svih političkih partija, a upitan o vremenskim ograničenjima za nastavak dijaloga, poručio je "da će se to desiti kad god obe države budu spremne, ali i da veruje da će dijalog biti završen za vreme mandata Vlade Aljbina Kurtija".

Miroslav Lajček
Miroslav Lajček , Foto: EPA/NEMANJA JOVANOVIC

„Nastavićemo što je pre moguće i kad god su Kosovo i Srbija za to spremni. Mogu da kažem da bi dijalog mogao da bude završen u roku od nekoliko meseci, a ne u roku od tri, pet ili deset godina. Ne žurim se da rešim to pitanje i nećemo žuriti, ali to je pitanje o kojem će Kosovo i Srbija odlučiti, koliko brzo će se o tome odlučivati", rekao je Lajčak.

Visoki predstavnik EU je i dodao da se nada da će češće dolaziti u Prištinu.

"Došao sam na Kosovo gde su izbori završeni i na kojima je dat mandat Kurtiju i Osmani. EU i SAD su u partnerstvu i žele da dolaskom Bajdenove administracije odnos bude bliži. Pružamo podršku izbornom programu Kurtija i Osmani. EU je spremna da podrži prioritete i države članice EU raduju se nastavku dijaloga u okviru kog se razgovara o pitanjima važnim za Kosovo. Zaključak sa ova dva sastanka je da dijalog treba nastaviti “, rekao je Lajčak.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti, Foto: EPA

Prema njegovim rečima, “dijalog nije odgovornost jedne stranke ili vlade, već svih političkih partija na Kosovu”.

Lajčak posetu Pritšni završava sutra , a potom će otputovati u Beograd pa zatim u Podgoricu.

Evropska unija je u prvim reakcijama nakon izbora na Kosovu 14. februara pozvala nove vlasti da nastave konstruktivan angažman u dijalogu sa Srbijom.

Zvanični Brisel je najavio da do izbora nove Vlade Kosova neće biti sastanaka u okviru dijaloga.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi