NE ODUSTAJE! Kurti otkrio svoj prvi potez na mestu premijera Kosova, Srbima se crno piše!

Aljbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje, koji je, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, dobio najveću podršku građana Kosova na proteklim vanednim izborima, ponovio je večeras da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP

"U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca", rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobede.

"Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde", kazao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredeljenje ističe da je nacionalno ujedinjenje "istorijski interes Albanaca", a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: "Mi ne biramo (albansku) uniju, ali on bira nas".

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne iskjučuje jedno drugo, ali smatra da "Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije", a kao primer navodi Nemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti, Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ideja kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, "država propadne".

"Ne verujem u uniju kroz neuspeh, već kroz uspeh", rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da "uspeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspeh".

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

Velika Albanija
Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Sa Albanijom će kaže raditi na postizanju sporazuma, ali ne za kameru, već za njihovu primenu.

"Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove , su teme kojima ću se pored ose Ðakovica - Skadar baviti u razgovorima sa premijerom (Edi) Ramom", kazao je Kurti.

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili pripadici tzv. OVK nad Srbima i prpadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

Barbara Vitez viđena u noćnom klubu u Mađarskoj!

AUTOR: Informer/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 08.10.2019. 23:44 "Devojka je pre mesec dana bila u jednom noćnom klubu u Budimpešti, i to u dva navrata. Ljudi su je prepoznali i slikali", tvrdi detektiv Stevan Đokić. Barbara Vitez, Foto: privatna arhiva Barbara Vitez iz Sente, koja je nestala 25. novembra 2016.

Podsetivši da je Samoopredejenje bilo protiv formianja Specijalnog suda, Kurti je rekao da će tu pravosudnu instituciju učiniti nepotrebnom jačanjem lokalnih sudova.

"Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, verovatno zbog izbora", primetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svedocima na tom sudu.

Ne veruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Penzioner
  09/10/2019 - 10:29
  Iskreno ja kako vidim on je nacionalista i zastupa interese Kosova na svoj način. To što se nama ne sviđa to je već nešto drugo. Dobio je glasove i ina svoju viziju, nažalost nama ne odgovara ali koliko vidim in je konkretan, to može to ne može. Mislim da to našim političarima nedostaje, konkretnost i odlučnost. Kod nas je sve može biti a ne mora da znači, mi njima ovo oni nama ono i tako iz šupljeg u prazno godinama... treba se i kod nas postaviti čvrst nacionalni interes
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi