ANALITIČAR MILOŠ JOVANOVIĆ PREDVIĐA Kurti će biti premijer

Što se tiče pregovora između Beograda i Prištine Jovanović kaže da tu dosta zavisi od Nemačke.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti, Foto: EPA

Mislim da ne treba gajiti prevelika očekivanja da će se talas političkih promena na Balkanu koji je započeo 2020. u Crnoj Gori u 2021. se preseliti u druge zemlje Balkana, kaže Milovan Jovanović, novinar i politički analitičar.

- Ono što mogu da kažem jeste da će posle vanrednih izbora na KiM pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ubedljivo pobediti, a Kurti gotovo izvesno postati premijer. Od njega i njegove Vlade međutim ništa konstruktivno i pozitivno ne treba očekivati - ističe Jovanović.

Na konstataciju da bi na izborima u Albaniji, koji su u aprilu, Edi Rama mogao doživeti sudbinu Mila Đukanovića, Jovanović kaže da će se to teško dogoditi.

- Kako danas stvari stoje Edi Rama će bez velikih problema pobediti na izborima. Pravo čudo bi trebalo da se desi da bi Rama izgubio na izborima. Treba reći i da on u Albaniji nema ozbiljnu alternativu, lider opozicije Ljujzim Baša nije dorastao zadatku - objašnjava Jovanović.

Što se tiče pregovora između Beograda i Prištine Jovanović kaže da tu dosta zavisi od Nemačke.

- Nemačka kancelarka Angela Merkel ove godine završava političku karijeru kao kancelar Nemačke i kao predsednica CDU. Nemačku očekuju redovni izbori u septembru mesecu i vrlo je verovatno da će Merkel uz podršku Vašingtona učiniti sve da se do tada pregovarački proces između Beograda i Prištine okonča - ocenio je.

Jovanović je govorio i o političkoj sudbini tri lidera iz BiH Dodika, Čovića i Izetbegovića.

- Njih trojicu očekuju veliki izazovi i pritisci. Nova američka administracija u koordinaciji sa EU će posvetiti više pažnje BiH, zahtevaće promene u BiH kako bi država prodisala - smatra Jovanović i dodaje da će izbori 2022. godine razbistriti političku scenu i doneti neke promene.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi