Zvanična Moskva optužila EU i SAD za divljanje ROSU na severu Kosova, nasilje glavna vest u CELOJ RUSIJI!

RT; D.K. | Kosovsko pitanje 2019-05-28 22:18:43 2019-05-28 22:18:43

Upad policije na sever Kosova u kojem žive pretežno Srbi, je provokacija, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da su akcije Prištine delo EU i SAD. Današnje nasilje udarna je vest na ruskom portalu "RT".

AP

Kako je saopštima portparolka ovog ruskog ministarstva, Moskva ocenjuje današnji upad "kao provokaciju".

Krajnji cilj Prištine, rekla je, je da "zastraši i prisili nealbansko stanovništvo kako bi uspostala kontrolu nad tim područjem".

PROČITAJ JOŠ:

 

 

Ruska medijska kuća RT navodi da su specijalne snage takozvanog Kosova, ROSU, upale u Zubin potok, grad dominantno naseljen Srbima. Čuli su se pucnji na ulicama dok je policija, prema navodima Prištine, vršila akciju protiv "organizovane kriminalne mreže". Uhapšeno je više etničkih Srba.

Zvanična Moskva ističe da ova operacija krši dogovor između Beograda i Prištine, po kojem je kosovskim snagama naoružanim dugim cevima, zabranjeno da ulazi na srpske teritorije.

Ipak, to se poslednjih godina dešava iznova i iznova, i to sa odobravanjem KFOR-a koji ima mandat UN-a da osigura mir i bezbednost u regionu.

- Takav "prkos" Prštine zasniva se na višegodišnjem uživanju naklonosti od strane EU i SAD - rekla je Zaharova, optužujući lidere u Prištini za podstivanje međuetničke netrpeljivosti.

Nakon upada, predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je borbenu gotovost vojske na najviši nivo, optužujući vlasti na Kosovu za "kriminalizaciju" etničkih Srba, navodi RT.

Expand player
Pogledajte više