Ruski specijalci iz GRU-a primećeni na Kosovu, prištinski mediji bruje: "Šta rade ovde?!"

Alo/Agencije/V.M. | Kosovsko pitanje 2020-01-12 22:39:28 2020-01-12 22:39:28

Na protestu Srba u Gračanici 9. januara bila su navodno prisutna tri državljanina Ruske Federacije od kojih je jedan pripadnik ruske vojne službe GRU, javila je RTK.

EPA

Prema prištinskim medijima pripadnik ruske tajne službe GRU, "ilegalno je ušao na Kosovo iz Crne Gore i poseduje falsifikovani dokument kao službenik UNMIK-a, koji mu daje diplomatski imunitet".

Druge dve osobe borave na Kosovu od decembra, navode mediji pozivajući se na izvore iz tzv. kosovskih bezbednosnih institucija.

Kako navode, ova osoba se 8. i 9. januara, u manastiru Gračanica, zajedno sa još dvojicom Rusa i prevodiocem Srbinom, sastala sa srpskim sveštenstvom, a bila je prisutna i na protestu Srba u Gračanici 9. januara, koji je bio organizovan u znak protivljenja usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Kosovski mediji navode da "oni planiraju i takozvanu kampanju za 'zaštitu pravoslavnog stuba u Prizrenu i povećanje aktivnosti' u tom gradu".

"Kretanje pripadnika GRU je praćeno u Crnoj Gori, a institucije bezbednosti na Kosovu imaju informacije o njegovom kretanju i aktivnostima na Kosovu", javljaju prištinski mediji.

Expand player
Pogledajte više