Bodo Veber
Youtube/Printscreen
Bodo Veber

Youtube/Printscreen

Bodo Veber, Foto: Youtube/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa Aljbinom Kurtijem u Minhenu, a Bodo Veber, član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina, na pitanje da li očekuje od Kurtija da uskoro ukine takse, odgovara:

- To je nejasno. Premijer Kurti najavio je da s njegovom vladom nema trgovine oko teritorije, kao i da će suspendovati takse, ali na osnovu tzv. principa reciprociteta. Nije još baš jasno šta taj princip implicira. Izjave premijera i drugih vladinih predstavnika slute na to da će fokus biti na slobodnom protoku roba i ljudi, kako u odnosu na neimplementirane dogovore iz tehničkog dijaloga, tako u odnosu na netarifne trgovinske barijere Srbije prema Kosovu.

Aleksandar Vučić

printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: printscreen

Očekujete li da će se od Srbije nešto zahtevati zauzvrat?

- Upravo te uslove na osnovu tzv. principa reciprociteta.

Da li se Evropa nakon inicijative SAD oko dijaloga i putem ove konferencije vraća u igru, da li možda predviđate neki „novi Dejton“ kada je reč o Kosovu i da li će on biti održan na teritoriji Evrope?

- Ne, niti očekujem neko novo američko vođstvo, niti neku veliku međunarodnu konferenciju. Imali smo put rešenja konflikta između Srbije i Kosova, a okvir je bio politički dijalog EU, kao i aprilski sporazum 2013. Taj put ka konačnom rešenju bio je izgubljen zbog nejedinstva i neodlučnosti EU, a još više slabosti glavnog pregovarača koja je omogućila da predsednici Vučić i Tači zloupotrebe proces za lične političke interese. A ta zloupotreba odvela je region u opasan eksperiment zvani razmena teritorija. Pošto je taj eksperiment zaustavljen, proces se vraća u okvir koji je omogućio istorijski napredak 2013. i 2014. godine, a to je prvobitni okvir političkog dijaloga koji je počivao na politici realnosti, kako između EU i Srbije, tako unutar Srbije, politika suočavanja s nezgodnom realnošću koja je npr. 2013. dovela do toga da tadašnji premijer Ivica Dačić izjavi da je Srbija samu sebe lagala deset godina „da je Kosovo njeno“.

Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

Ruski ambasador u Srbiji Harčenko najavio je u više navrata da nema dogovora bez Rusije. Kako vi gledate na to?

- Ambasador Harčenko je iskusan diplomata i prodavac ruskih, a ne srpskih interesa. U realnosti je zapravo obrnuto - nema dogovora sa Rusijom i bojim se da će Srbija još doživeti ozbiljno otrežnjenje što se tiče nostalgičnog odnosa prema slovenskoj braći.

Koliko je realna mogućnost dogovora do kraja 2020?

- Mala, ali to nije ni problem. Nama treba ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova o konačnom, sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu koji će omogućiti održivu normalizaciju bilateralnih odnosa pod vođstvom novog visokog predstavnika EU Borelja. Zbog kasnog formiranja vlade na Kosovu, kao i zbog nadolazećih parlamentarnih izbora u Srbiji, ne vidim kako pregovori mogu početi pre leta, možda i kasnije.