Otkriva nam kakva je sudbina dijaloga Beograda i Prištine

Alo! | Kosovsko pitanje 2020-02-15 22:20:07 2020-02-15 22:20:07

Prvi put za istim stolom!

Youtube/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa Aljbinom Kurtijem u Minhenu, a Bodo Veber, član Saveta za demokratizaciju politike iz Berlina, na pitanje da li očekuje od Kurtija da uskoro ukine takse, odgovara:

- To je nejasno. Premijer Kurti najavio je da s njegovom vladom nema trgovine oko teritorije, kao i da će suspendovati takse, ali na osnovu tzv. principa reciprociteta. Nije još baš jasno šta taj princip implicira. Izjave premijera i drugih vladinih predstavnika slute na to da će fokus biti na slobodnom protoku roba i ljudi, kako u odnosu na neimplementirane dogovore iz tehničkog dijaloga, tako u odnosu na netarifne trgovinske barijere Srbije prema Kosovu.

Očekujete li da će se od Srbije nešto zahtevati zauzvrat?

- Upravo te uslove na osnovu tzv. principa reciprociteta.

Da li se Evropa nakon inicijative SAD oko dijaloga i putem ove konferencije vraća u igru, da li možda predviđate neki „novi Dejton“ kada je reč o Kosovu i da li će on biti održan na teritoriji Evrope?

- Ne, niti očekujem neko novo američko vođstvo, niti neku veliku međunarodnu konferenciju. Imali smo put rešenja konflikta između Srbije i Kosova, a okvir je bio politički dijalog EU, kao i aprilski sporazum 2013. Taj put ka konačnom rešenju bio je izgubljen zbog nejedinstva i neodlučnosti EU, a još više slabosti glavnog pregovarača koja je omogućila da predsednici Vučić i Tači zloupotrebe proces za lične političke interese. A ta zloupotreba odvela je region u opasan eksperiment zvani razmena teritorija. Pošto je taj eksperiment zaustavljen, proces se vraća u okvir koji je omogućio istorijski napredak 2013. i 2014. godine, a to je prvobitni okvir političkog dijaloga koji je počivao na politici realnosti, kako između EU i Srbije, tako unutar Srbije, politika suočavanja s nezgodnom realnošću koja je npr. 2013. dovela do toga da tadašnji premijer Ivica Dačić izjavi da je Srbija samu sebe lagala deset godina „da je Kosovo njeno“.

Ruski ambasador u Srbiji Harčenko najavio je u više navrata da nema dogovora bez Rusije. Kako vi gledate na to?

- Ambasador Harčenko je iskusan diplomata i prodavac ruskih, a ne srpskih interesa. U realnosti je zapravo obrnuto - nema dogovora sa Rusijom i bojim se da će Srbija još doživeti ozbiljno otrežnjenje što se tiče nostalgičnog odnosa prema slovenskoj braći.

Koliko je realna mogućnost dogovora do kraja 2020?

- Mala, ali to nije ni problem. Nama treba ozbiljno resetovanje pregovora Srbije i Kosova o konačnom, sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu koji će omogućiti održivu normalizaciju bilateralnih odnosa pod vođstvom novog visokog predstavnika EU Borelja. Zbog kasnog formiranja vlade na Kosovu, kao i zbog nadolazećih parlamentarnih izbora u Srbiji, ne vidim kako pregovori mogu početi pre leta, možda i kasnije.

Expand player
Pogledajte više