Angela Merkel
Tanjug
Angela Merkel

Tanjug

Angela Merkel, Foto: Tanjug

Milivojević smatra da se Nemačka prilagođava globalnim okolnostima i činjenici da se SAD direktno uključuju preko svog specijalnog predstavnika za razgovore Beograda i Prištine i imaju interes da se dijalog nastavi u ubrzanijem tempu, o čemu postoji i konsenzus na Zapadu,a da se tome priklanja i Rusija.

PROČITAJ JOŠ:

"To znači da se sada Nemačka zalaže za dijalog do nekog konačnog rešenja, što jeste u nekom smislu modifikacija prethodnog stava", ocenio je Milivojević.

S ozbirom da dijalog podrazumeva dve strane, njihove interese i kompromisno rešenje, Nemačka je, smatra, uvažila interes Srbije i stav da bez kompromisa nema konačnog rešenja.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel

Tanjug

Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Foto: Tanjug

Milivojević kao potvrdu odlučnosti Evrope da se nastavi dijalog , vidi i najavu Merkelove da nastavi inicijativu da dođe do sastanka o KiM koji je svojevremeno odložen u Parizu, a na kojem je trebalo da se sastanu najviši predstavnici Beograda i Prištine u prisustvu nemačke kancelarke i francuskog predsednika

S obzirom da su ekonomije i regionalna saradnja bile važne tem ovog susreta, kako kaže Milivojević, to predstavlja svojevrsnu reafirmaciju Berlinskog procesa čije je težište na ekonomiji i na relaksaciji političkih odnosa.

U tom smislu kaže treba posmatrati i najavu susreta Zorana Zaeva, Edija Rame i Aleksandra Vučića u Novom Sadu, početkom oktobra.

Otkrio užasnu tajnu koju kriju skladišta na Kosovu! Svi smo u opasnosti!

AUTOR: Informer/Alo.rs DATUM I VREME: 24.09.2019. 11:11 - 24.09.2019. 11:32 Frapantni podaci * Prema statističkim podacima, u posedu građana na Kosovu ima oko 250.000 komada ilegalnog oružja * Bivši potpukovnik KOS kaže da je teroristička OVK rasformirana, ali nije razoružana * Oružje je opasnost za Srbe na Kosovu Albanci na Kosovu kriju više od 250.000 komada ilegalnog oružja koje potiče od terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova".

Kada je reč o nastavku dijaloga i ukidanju taksi Prištine na robu iz centralne Srbije, Miivojević kaže da u prilog tezi da će one biti ukinute govori i izjava Hašima Tačija koji je to najavio u Njujorku.

"On je izašao sa izjavom da će takse verovatno biti ukinute. S jedne strane, udvara se Zapadu, a sa druge, ipak najavljuje da se ta stvar lomi i da će zapad insistirati na ukidanju taksi kod novih vlasti posle izbora i nastavku dijaloga", dodao je Milivojević.

Upitan da prokomentariše moguću posetu Beogradu Merkelove iduće godine, Milivojević je ocenio da bi njen angažman i rezultat razgovora bio politički testament za budućeg kancelara i za poziciju Nemačke u budućnosti, kao i da bi poseta trebalo da verifikuje buduće rezultate razgovora.

BONUS VIDEO: