Milo Đukanović
Tanjug/Tanja Valić
Milo Đukanović

Tanjug/Tanja Valić

Milo Đukanović, Foto: Tanjug/Tanja Valić

* Predsednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivno pismo novog kosovskog ambasadora u Podgorci Iljbera Hise

* Saradnja se intenzivira

* Pregovori o novim projektima su u toku, a pitanje granice se našlo ponovo na stolu

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Hisom istakao napredak u odnosima, unapređenje saradnje i jačanje međusobnog poverenja kroz zajedničke strateške ciljeve i interese, kao i rešavanje pitanja međudržavne granice, rečeno je u saopštenju kabineta predsednika Crne Gore.

Đukanović je izrazio, dodaje se, spremnost Crne Gore da svoje iskustvo procesa evropske integracije podeli sa Kosovom.

Milo Đukanović

Youtube/Printscreen

Milo Đukanović, Foto: Youtube/Printscreen

Jedan od važnih prioriteta saradnje - rekao je Đukanović - jeste kvalitetnija infrastrukturna veza sa izgradnjom nove železnice, kao i autoputa, koji će podstaći privredni i turistički tok.

Pročitajte još:

 

Dodaje se i da je Đukanović takođe rekao da je Crna Gora “pažljiva prema aktuelnim dešavanjima na Kosovu u kontekstu obnavljanja dijaloga između Kosova i Srbije i važnosti rešavanja ovog pitanja za stabilnost regiona, te naglasio očekivanja da će predstojeći izbori na Kosovu biti još jedan korak ka strateškim interesima zemlje”.

Sa druge strane, ambasador Hisa je rekao da mu je čast što svoj mandat obavlja u prijateljskoj zemlji i da će biti posvećen unapređivanju tih odnosa.

Oslanjamo se na podršku i iskustvo Crne Gore kao šampiona u evropskim i evroatlantskim integracijama, rekao je Hisa.

Pre 10 godina je posetio našu zemlju, a sada donosi razornu poruku predsedniku Vučiću! Sve se rešava!

AUTOR: Novosti/D.S. DATUM I VREME: 09.09.2019. 07:40 Pre deset godina Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll * Mediji prenose da će Dmitrij Medvedev doći Srbiju * Ruski premijer Dmitrij Medvedev mogao bi da bude gost na obeležavanju 75.

Podsetimo, sporazum o demarkaciji granice između Prištine i Podgorice, potpisan pre četiri godine, ponovo je na stolu, jer je za kosovske Albance sporno 40 kvadratnih kilometra teritorije koji su sada u sastavu Crne Gore.

Ramuš Haradinaj tražio je reviziju Zakona o ratifikaciji sporazuma svoje kvazi vlade i vlade Crne Gore o demarkaciji granice. Ovaj sporazum je zaključen između Prištine i Podgorice 2015. godine, čime je omogućeno da Kosovo dobije sporazum o pridruživanju EU, ali i obećanje o bezviznom režimu.

Haradinaj tvrdi da je u ovom sporazumu ostavljen prostor za reviziju granice, ali zvanična Crna Gora je do sada tvrdila da je sve okončano pre četiri godine i da nikakva revizija ne dolazi u obzir.

Stoga se nameće veliko pitanje zašto iz Đukanovićevog kabineta govore o rešavanju pitanja međudržavne granice i kao verovatnoća se uzima spremnost Crne Gore da ustupi deo svoje teritorije lažnoj državi.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Komentari (1)

rok

10.09.2019 18:50

bas me nesto zabole..