Amerika menja politiku prema Srbiji

Alo.rs/in4rs/I.L. | Kosovsko pitanje 2020-10-07 17:10:31 2020-10-07 17:10:31

Grenel je to izjavio govoreći o nedavno potpisanom Vašingtonskom sporazumu kao gost Konferencije Srpsko-američkih lidera (SALC).

Tanjug / AP

On je to izjavio govoreći o nedavno potpisanom Vašingtonskom sporazumu kao gost Konferencije Srpsko-američkih lidera (SALC).

Grenel je u svom obraćanju naveo da su njegov otac i braća hrišćanski misionari, a da je pristup Trampove administracije da "prvo stvori uslove za ekonomski napredak u regionu Zapadnog Balkana, pa da se potom pozabavi političkim pitanjima" i dodao:

"Ako pogledate pažljivo i Gospod naš, Isus Hristos, prvo je rešavao suštinske probleme ljudi kojima je išao u susret, hranio ih je, pojio, lečio, pre nego što bi ih učio ili pokušavao da ih obrati sebi“.

On se takođe osvrnuo i na potrebu izgradnje poverenja između Srba i Amerikanaca.

"Ja sam rekao predsedniku (Srbije Aleksandru) Vučiću, verujte nam i dajte nam šansu, jer mi imamo drugačiji pristup od onih koji se već 30 godine bave ovim pitanjima, a ne mogu da ih reše“, naveo je Grenel.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

SALC Statement on Briefing with Amb. Grenell We are grateful to Ambassador @richardgrenell, Special Advisor to President @realdonaldtrump on Serbia-Kosovo, for today’s briefing with the members of our community. Among the discussed topics were the economic normalization measures agreed by President @avucic and Prime Minister Hoti at the White House on September 4th, 2020. We also welcomed and appreciated the opportunity to exchange views and ask questions in an open dialogue. We share the belief that a robust US-Serbia relationship is key to stability, growth, and prosperity throughout the entire Balkan region. Advancing this relationship requires conscientious work. In addition to private and NGO sectors, that work should come from both sides: on a bipartisan basis in the US, and from the broadest possible range of political actors in Serbia.

A post shared by Serbian American Leadership (@serbianleaders) on Oct 6, 2020 at 3:33pm PDT

Grenel je kazao da se kroz Vašingtonski sporazum i otvaranje kancelarije američke Razvojne finansijske korporacije u Beogradu, Vašington pruža ruku ne samo političkim akterima, već i srpskom privatnom sektoru, što bi moglo da pomogne u izgradnji čvršćih odnosa između Srbije i Amerike u budućnosti.

Rukovodstvo SALC-a je na kraju konferencije izrazilo zahvalost Grenelu na jučerašnjem brifingu sa članovima srpske zajednice u Americi. Smatraju da je veoma bitno što su dobili priliku da u otvorenom dijalogu razmijene mišljenje i postave pitanja važna ne samo za srpsku zajednicu u Americi, već i srpski narod u celini.

"Delimo uverenje da su dobri odnosi SAD i Srbije ključni za stabilnost, razvoj i prosperitet u čitavom balkanskom regionu“, istakli su organizatori, prenosi IN4S.

Organizacija SALC okuplja mlade ljude srpskog porekla koji žele da kroz učešće u političkom životu SAD doprinesu boljem razvoju odnosa između Vašingtona, Beograda, Podgorice i Banjaluke.

Expand player
Pogledajte više