BRDM-2
D.S.
BRDM-2

D.S.

BRDM-2, Foto: D.S.

Burim Ramadani, zamenik ministra odbrane tzv Kosova, koji upravlja i resorom za koordinaciju integracije Kosova u NATO, rekao je da ovim potezom Srbija ponovo postaje "mala Rusija", zbog čega je zabrinut ta ceo region.

- Srbije ponovo postaje mala Rusija i to je problem za ceo region. Orijantacija i naoružavanje Srbije sa ruskom opremom preti da ugrozi ceo Balkan, i suprotstavljanje Srbije i Rusije NATO paktu i svetskoj demokratiji - rekao je.

PROČITAJ JOŠ:

"Treba da bude jasno da će trajni mir na Balkanu biti postignut kada se svaka država priključi NATO a ni jedna ne služi na Balkanu kao mala Rusija", dodao je u objavi na Fejsbuku.

- NATO prisustvo i proširenje na Hrvatsku, Albaniju, Crnu Goru i sada Severnu Makedoniju pomoglo je regionalnom miru i bezbednosti. Verujem u politiku proširenja NATO pod članom 10 severnoatlanskog sporazuma. Tako, Kosovo bi moglo da postane 31. članica. Učlanjenje Kosova u NATO će znatno doprineti regionalnoj bezbednosti - naveo je.

S druge strane, bivši pripadnik OVK Enver Dugoli, postavlja pitanje "Zašto se Srbija naoružava?". Na svoje pitanje sam je dao i odgovor na Fejsbuku.

BRDM-2

D.S.

BRDM-2, Foto: D.S.

- Srbija se sve više naoružava visoko modernom opremom i oružjem, koje ponekad dobija kao poklone od Rusije, a nekad ih kupuje. Čak i uprkos protivljenju NATO, Srbija se nije zaustavila. Predsednik Vučić je rekao da ova teška oružja (od kojih sva ofanzivna) služe za odbranu Srbije!? Ko preti ovoj zemlji? Ono što je poznato i što se vidi je da ne samo da joj niko ne preti već je i muluju. Srbija nije kažnjena zbog ratova koje je vodila u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i nedavno na Kosovu, koja je počinila genocid i grozne zločine, naročito u Bosni i Hercegovini i na Kosovu - napisao je Dugoli.

Prema njemu, naoružavanje se nastavlja sa samo jednim ciljem.

- Povraćaj izgubljenih teritorija, koje čak i danas smatra za svoje stavljajući ih u Ustav, što je slučaj sa Kosovom - navodi.

Tvrdi da nije teško razumeti namere Srbije.

- Da li se mi ponašamo odgovorno. Bez sumnje kažem ne! Umesto da gradimo iskrene odbrambene politike sa Albanijom, mi smo usvojili tri zakona koji Kosovskim bezbednosnim snagama daju ovlašćenja da štite suverenitet. Prošlo je skoro godinu dana od kada se misija promenila, a i dalje nema napretka u dobavljanju novog naoružanja i opreme. Sve to se događa jer nema volje da se anpravi prava vojska. Dok se god mi bavimo takvim banalnim stvarima olakšavaćemo trku u naoružavanju Srbiji, ili "odbrani", kako je Vučić naziva - dodao je.

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Predsednik Srbije juče je u Nišu predstavio 10 vozila BRDM-2, koje je Srbija dobila na poklon od Rusije.

- Nemamo osvajačle planove, već samo da na najbolji način zaštitimo svoju zemlju - rekao je.

Mediji u Prištini u poseban plan ističu i prisustvo novog ambasadora Rusije u Srbiji, Aleksandra Bocana-Harčenka, kojem je Vučić poručio da "zahvali Putinu i Šojguu".

Srbija za ova vozila nije platila ni dinar.

BONUS VIDEO: