Albanci poslali peticiju u Brisel, ruski vojnik sa Kosova vodiće glavnu reč u Evropi! (FOTO)

Tanjug; D.K. | Kosovsko pitanje 2019-11-13 17:19:50 2019-11-13 17:19:50

Prištinske nevladine organizacije, Institut za političke studije i Pokret FOL, uputili su otvoreno pismo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u strahu da bi Rus Aleksej Kondratijev mogao biti izabran za izaslanika za Kosovo.

EPA

Prema njihovom mišljenju, izvestilac SE za Kosovo bi trebalo da bude primer, neko od koga se traži da, kako kažu, govori o ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona, kao i da priprema verodostojne izveštaje o situaciji na kosovskoj teritoriji.

PROČITAJ JOŠ:

"Po našem mišljenju, Aleksej Kondratijev nije prava osoba za taj posao. Njegovo imenovanje najverovatnije će dovesti do zamrzavanja odnosa između Kosova i Saveta Evrope, što će biti odlučujuće u odnosu na preko potreban pristup građana Kosova mehanizmima za zaštitu ljudskih prava", piše u pismu.

Potpisnici pisma smatraju da Kondratijev ne može da postane izvestilac za Kosovo zbog, kako navode, kršenja ljudskih prava i "ekstremnih predrasuda o Kosovu.

Aleksej Kondratijev je, tvrde, optužen za pokušaj otmice žene na Kosovu dok je služio kao pripadnik ruskog vojnog kontingenta u periodu od 1999. do 2000. godine i dodaju da je izbegao optužnicu tako što se vratio u Rusiju.

PREPORUČUJEMO:

Navode da će izbor Kondratijeva imati "ozbiljne posledice" za, kako kažu, zajedničke napore na unapređenju ljudskih prava i demokratiju na kosovskoj teritoriji.

Kurti podivljao na Ramu zbog Beograda, Albanci kopaju sopstveni grob!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 13.11.2019. 16:47 Lider Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, ponovo je danas kritikovao Albaniju i premijera Edi Ramu zbog učestvovanja na trojnom sastanku u Ohridu, posvećenom balkanskom "mini Šengenu" i poručio da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove prištinske vlade.

Protiv izbora Kondratijeva je i odlazeći šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli, koji smatra da bi to ugrozilo, kako je kazao "nacionalnu bezbednost".

BONUS VIDEO:

 

Expand player
Pogledajte više