Vuk Jeremić
Tanjug/Dimitrije Goll
Vuk Jeremić, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dragan Šutanovac ismejao je Vuka Jeremića, koji iznenada pokušava da se predstavi kao zaštitnik Kosova.

PROČITAJ JOŠ:

Jeremić je juče bio u američkom Stejt Departmentu, mestu odakle se kroje granice širom sveta. Kako je rekao, juče mu je upravo na tom mestu rečeno da "Srbija mora da prihvati da je Kosovo nezavisno".

- U Stejt departmentu mi je juče rečeno da moramo da shvatimo da je Kosovo nezavisna država i prihvatimo tu realnost koja se neće menjati. Bojim se da je to nemoguće svakom ko drži do našeg kulturnog i nacionalnog identiteta - navodno je rekao Jeremić na predavanju na Diplomatskoj akademiji Univerziteta Džordžtaun, kako je objavila njegova Narodna stranka.

Šutanovac, beogradski izbori 2018, Foto: Demokratska stranka

Da sve bude još čudnije, Jeremić je navodno stao u odbranu Kosova pred celom Amerikom, rečima:

- Tražiti od bilo koga u Srbiji da se pod bilo kojim uslovima potpisom formalno odrekne Kosova i Metohije jeste tražiti nešto što niko nije učinio u prethodnih šest vekova i to ne bi trebalo pokušavati ni u 21. veku - rekao je Jeremić.

PREPORUČUJEMO:

Jeremić je navodno tvrdio je kosovski zavet za Srbe jedan od tri stuba nacionalnog identiteta, pored jezika i ćiriličnog pisma i svetosavske pravoslavne vere, i dodao da je taj mit, zasnovan na Kosovskom boju i kolektivnom žrtvovanju za slobodu, opstao uprkos vekovima otomanske okupacije.

. Za nas je apsolutno nemoguće da se odreknemo Kosova i Metohije. To niko u istoriji Srbije nije učinio, čak ni tokom punih pet vekova otomanske vlasti ili za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu - prenose mediji njegove navodne reči.

Koliko ovo zvuči neverovatno odmah je shvatio i bivši ministar Dragan Šutanovac, i sam američki đak, koji je Jeremića ismejao na svom Tviter profilu.

- Kreće teška artiljerija, "kosovski zavet"... Milica je passe! - napisao je Šutanovac, ismevajući Jeremićev pokušaj da se pokaže kao čuvar kosovskog zaveta.

Ipak, ne treba zaboraviti da je upravo Jeremić taj koji je širom otvorio vrata Zapadu i Šiptarima da Kosovo otmu od Srbije. Njegova ideja, ako nije došla upravo iz Stejt Departmenta, bila je da se pitanje Međunarodnom sudu postavi tako formulisano pitanje koje ide na štetu Srbije.

Tim potezom vezao je omču oko vrata Beogradu pred pregovorima sa Prištinom, i ceo proces znatno otežao.

Međutim, kako više ne obavlja funkcije pri UN, došlo je vreme da proba da dođe do kakve fotelje u Srbiji pa se iznenada setio i Kosova.

Ali Srbi ne zaboravljaju tako brzo koliko bi on voleo.