Hašim Tači
AP Photo/Visar Kryeziu
Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

Hašim Tači, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Predsednik takozvane države Kosovo Hašim Tači oglasio se danas na Fejsbuku porukom u kojoj je direktno potvrdio navode predsednika Srbije Aleksandra Vučića da samita u Parizu, koji je trebao da se održi 2. jula ove godine neće biti.

Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

 

 

Tači je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da je juče i danas od evropskih partnera obavešten, da uprkos brojnim naporima Pariski samit neće  definitivno biti održan, kao nastavak sastanka u Berlinu koji je održan prošle nedelje. Tači je dodao da je uprkos tome planiran dijalog Kosova i Srbije, na čelu sa EU i jedinstvenom francusko-nemačkom podrškom.

Emanuel Makron

AP/Philippe Wojazer

" Brze, nekoordinisane i obmanjujuće odluke i postupci državnih institucija Republike Kosova ozbiljno su ugrozili poštovanje i podršku naših zapadnih partnera za Kosovo. Shodno tome, naši međunarodni partneri, nažalost, danas smatraju Kosovo odgovornim za blokiranje dijaloga, zbog neuspeha zakazanog sastanka u Parizu i odlaganja odluke o liberalizaciji viznog režima za naše građane i dodao u nastavku:

 

"Neuspeh procesa koji je započeo u Berlinu i otkazivanje Pariskog samita trebalo bi da bude trenutak za razmišljanja lokalnih i međunarodnih aktera koji vode i podržavaju proces dijaloga za normalizaciju i pomirenje između Srbije i Kosova. Zastoj u dijalogu i otkazivanje Pariskog samita za obe zemlje, Kosovo i Srbiju, označava korak unazad za njihovu evropsku budućnost. Stoga pozivam EU i SAD da ne prestaju sa svojim naporima za nastavak dijaloga i postizanje mirovnog sporazuma, napisao je Tači,