Ramuš Haradinaj
AP
Ramuš Haradinaj

Alo!/Ognjen Radošević

Ramuš Haradinaj, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

On je to izjavio na konferenciji za novinare govoreći o uslovima koje treba ispuniti pre nego što se nastavi proces dijaloga, a prištinska „Koha“ konstatuje da je Haradinaj time nagovestio da se plaši novog rata sa Srbijom. Kako je rekao, Priština traži okvirni sporazum s Beogradom kojim bi bilo rešeno uzajamno priznanje u postojećim granicama.

- Postoji oklevanje Srbije i dela međunarodne zajednice, koja kaže da ne može da ga nazove „uzajamno priznavanje u postojećim granicama”. To znači da nas savetuju da kupujemo „mistrale“ jer oni snabdevaju Srbiju „mistralima“ - rekao je Haradinaj i dodao da Srbija nabavlja oružje iz Rusije, kao i da je postigla sporazum sa Francuskom o raketnom sistemu.

Pročitajte još:

- U međuvremenu, oni nam govore da sporazum ne možemo nazivati „sporazumom o uzajamnom priznanju u postojećim granicama”. Šta onda da radimo, mi smo nezavisna država i od dijaloga ne očekujemo ništa sem uzajamnog priznanja. Ukoliko niste spremni na to, onda je to poruka za nas da bi i mi trebalo da kupujemo oružje - rekao je Haradinaj, a prenela „Koha“.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vulin, ministar odbrane, reagovao je juče na ovu izjavu i poručio da naoružavanje Vojske Srbije nije opravdanje za pravljenje paravojske na KiM. Pravdati namere prištinskog rukovodstva da naprave paravojsku, opremanjem i naoružavanjem Vojske Srbije, jeste kao da poredite EU i islamsku državu, ocenio je Vulin.

Albanci u Crnoj Gori

screenshoot

Albanci, Foto: screenshoot

- Srbija se oprema i naoružava, ne da bi pretila, već da Srbima niko ne preti - naglasio je on komentarišući strahovanje Haradinaja zbog toga što Srbija kupuje novo oružje i njegovu konstataciju da „pristup dela međunarodne zajednice u odnosu na dijalog s Beogradom povećava potrebu Prištine da nabavi naoružanje”.

Vulin je upozorio da svako ko bude pomogao Prištini da se naoružava, svesno preuzima odgovornost za zlo koje mora da nastane kada se teroristima da teško oružje. 

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dragaš: Nervoza prerasla u histeriju

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, poručio je juče za „Alo!” da Haradinaj potpuno gubi kompas.

- Direktan povod za njegovu priču o nekakvoj nabavci naoružanja je veoma uspešna poseta Makrona i poruke koje je tom prilikom uputio zajedno s predsednikom Vučićem, a koje učvršćuju istorijsku bliskost i savezništvo Srbije i Francuske. Zato je kod Haradinaja nervoza prerasla u histeriju, pa je počeo da govori da će Kosovo krenuti u nabavku oružja, što je potpuno nerealan scenario. Haradinaj, pritom, pokazuje da ne razume ni koncept vojne neutralnosti, kojeg se pridržava Srbija, budući da kao vojno neutralna država ne pripada nijednom vojnom bloku, zbog čega ima obavezu da opremi svoje odbrambene snage, kako bi mogle adekvatno da odgovore na sve vrste pretnji i eventualnih konvencionalnih napada na našu zemlju. Haradinaj ima sve manje opcija da opravda svoje dosadašnje rušilačko ponašanje, kada je reč o dijalogu s Beogradom, koji je upravo njegovom zaslugom i zaustavljen. Otuda pribegava pretnjama oružjem, naoružavanjem i nasiljem - poručio je Dragaš za „Alo!”.

Albanci

printskrin

Albanci, Foto: printskrin

Paket plus za KiM?

Loran Rui, dopisnik TV „Frans 24“, kazao je gostujući na Televiziji „Prva“ da Francuzi od početka nisu isključili mogućnost takozvanog razgraničenja.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Printskrin

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, Foto: Printskrin

- Sada se spekuliše o postojanju jednog plana zvanog „Paket plus“, ja sam čuo jako malo informacija o tome. U tom paketu bi bilo da Srbija prizna nezavisnost Kosova i da dobije neku vrstu proširenja, Zajednicu srpskih opština i da za deset godina bude referendum o nezavisnosti na severu KiM. Čuo sam ponešto dva puta o tome, ništa nije potvrđeno, čuo sam o tome pa vas informišem - istakao je on.

Prema našim informacijama, takozvani „Paket plus“ nije po volji Albanaca, tako da ni od ove ideje, po svemu sudeći, neće biti ništa.

BONUS VIDEO: Migovi 29 u pratnji Emanuela Makrona