Eliot Ejndžel
Profimedia
Eliot Ejndžel

Profimedia

Eliot Ejndžel, Foto: Profimedia

Eliot Ejndžel je u 116. sazivu Kongresa, zakonodavnog tela federalne vlasti SAD, glavni nosilac proalbanske agende.

Već 30 godina lobira za Kosovo, a njegovo lobiranje dostiglo je vrhunac 29. aprila kada je u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD, kao njegov predsednik, organizovao javno slušanje na kome su izneta svedočenja o navodnom silovanju Albanki tokom sukoba na Kosovu, u organizaciji bivše kosovske predsednice Atifeta Jahjage.

Prema dostupnim podacima, za poslednje izbore 2018. godine prikupio je 1,5 miliona dolara, a potrošio 2,1 milion dolara. Troši više nego što prikupi, što i ne čudi jer mu finansijsku sigurnost obezbeđuju mahom albanski donatori, a glavni među njima je čuveni albanski biznismen i lobista Hari Bajraktari. Njegova žena je Liza Milicaj, prva Amerikanka albanskog porekla izabrana na javnu, odborničku funkciju u Njujorku.

SPORAZUM DA, ALI POD JEDNIM USLOVOM! Veliko istraživanje javnog mnjenja, evo šta Srbi misle o rešenju za Kosovo, 50 odsto glasalo za OVU OPCIJU!

- Kao peti donator Ejndželu figurira kompanija "Arbani Management" iz Bruklina, čiji je vlasnik Avni Gecaj, koji mu je dao 12.750 dolara. Ipak, važniju ulogu ima Bajraktari, sa kojim Ejndžel ima dugogodišnju saradnju. Bajraktari je vlasnik istoimene kompanije za nekretnine u Bronksu, poseduje više desetina zgrada u Bronksu, na Menhetnu i u Jonkersu, i osnivač je Nacionalnog albanskog američkog saveta u Vašingtonu i časopisa "Ilirija". Od 2005. do danas Bajraktari je zvanično dao Ejndželu donacije od 70.000 dolara, ali je pitanje šta se dešava iza kulisa - navodi izvor.

Da ima poslove koje ne prijavljuje svedoči i to što je Ejndžel sa Bajraktarijem uložio u izgradnju zgrade na ekskluzivnoj lokaciji u Bronksu, ali to nije prijavio. Međutim, morao je da ozvaniči vlasništvo dve godine kasnije, kada su ga mediji, sasvim slučajno, otkrili.

- Zgrada je kupljena preko kompanije "E&E Realty Group LLC" koju je osnovao Bajraktari za 430.000 dolara. Ejndžel je uložio 30.000 dolara i postao vlasnik 24 odsto zgrade. Ovi podaci postali su dostupni zahvaljujući medijskim pisanjima o neprijavljenom stanu u suterenu zgrade koji je izdavan mimo propisa. Prema poslednjim saznanjima, nedavno je stavljena na prodaju. Takođe, Bajraktari je 2011. Ejndželu pomogao da kupi stan, dao mu je kredita da pazari dvosobni stan u Njujorku, na Riverdejlu. Spominje se da je u pitanju značajna suma, koja ide i do 250.000 dolara - kaže izvor.

"BRAT MOJ" Rama je juče BRUTALNO izvređeo Haradinaja, a on mu je danas POLJUBIO RUKU! Ni Albanci ovo nisu očekivali!

Sve ovo je sigurno uticalo na ogromnu srčanost koju Ejndžel iskazuje u borbi za albanska prava i pogled na rešavanja pitanje odnosa Beograda i Prištine.

- Blizak je sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, ali nije iskazivao jasnu podršku mogućnosti teritorijalnih prilagođavanja. Utisak je da se nezavisno od ličnog odnosa sa albanskim političarima, njegovo razumevanje okvira za kompromis svodi na priznavanje nezavisnosti uz poštovanje prava srpske manjine - otkriva diplomatski izvor.

Sem nedavnog hiringa, bio je među prvima koji su zatražili da Kosovo dobije vojsku ali i insistira na rešavanju slučaja Bitići. Upravo on je, zajedno sa kongresmenom Li Zedinom, kao zasupnicima, iza odluke američkog Senat da usvoji rezoluciju kojom se kritikuje postupanje naše zemlje u ovom slučaju i ističe da će on ostati jedan od glavnih faktora u izgradnji daljih odnosa Srbije i Amerike.

Naslednik i novi igrač za Kosovo - Džejson Stajnbaum

Ejndžel će na trenutnoj poziciji u Kongresu biti zauzet širokim setom pitanja, pa se očekuje da će njegov najbliži saradnik i novoimenovani šef osoblja Džejson Stajnbaum imati izraženiju ulogu po pitanju KiM.

Hašim Tači

E-STOCK

Hašim Tači, Foto: E-STOCK

Stajnbaum je, prema saznanjima, bio iza kulisa kao glavna kontakt osoba sa albanskom stranom. U Prištini je uvek priman na najvišnjem nivou, a izbegavao je kontakte sa srpskim zvaničnicima. Oni koji ga znaju prognoziraju da će i on praviti probleme Srbiji s obzirom na to da nije sklon delegiranju pitanja KiM jer je to, kako ume da kaže, "njegova beba".

Neiskrena i maliciozna Srbija

Engel se u nekoliko navrata sastajao sa srpskim zvaničnicima, a prema saznanjima, razgovore je ocenjivao pozitivno u pogledu perspektive dijaloga Beograda i Prištine i odnosa SAD sa Srbijom.

- Sa druge strane, izostanak u rešavanju slučaja Bitići uvek koristi u svim svojim aktivnostima kao dokaz „neiskrenosti i malicioznosti“ Srbije. Takođe, aktivnosti Srbije na odbrani svojih pozicija tumači pre svega kao „političku malicioznost Beograda“ bez razumevanja interesa i potrebe da se spreči da se dođe do dogovorenog rešenja - navodi diplomatski izvor.