Vučić i Makron
Printscreen/ Instagram
Vučić i Makron

Printscreen/ Instagram

Vučić i Makron, Foto: Printscreen/ Instagram

- Razgovaraćemo o mnogo važnih stvari, ovo je naš 11. susret. Markon je jedan od najvažnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije, a njegova poseta Srbiji 2019. godine bila je od istorijskog značaja za naše odnose i od tada naša politička i ekonomska saradnja imaju samo uzlazni nivo - rekao je Vučić za TV Pink.

Preneo je da će ključne teme biti Kosovo i Metohija, evropske integracije Srbije, kao i bilateralni odnosi Srbije i Francuske, među kojima su najvažniji ekonomski donosi.

Vučić i Makron
Vučić i Makron, Foto: Printscreen

- Imajući u vidu težinu situacije sa kojom se suočavamo na celom Balkanu, to nije nimalo lako, ali biću vrlo iskren i otvoren i govoriti sa Makronom o tome - najavio je Vučić.

Po pitanju evropskih integracija Srbije, Vučić je istakao da je važno da se konačno, na osnovu predloga koji je Francuska iznela Evropskoj komisiji a Srbija prihvatila, primeni nova metodologija.

- Da se otvori više poglavla, kroz takozvane klastere do juna, pa do decembra još dva puta toliko. Ali, mi moramo da uradimo važne stvari u oblasti vladavine prava i kroz ekonomiju da napredujemo - rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Vučić je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Francuske 2019. dostigla 1,2 milijarde, a bila bi, kaže, danas i veća, umesto pada od šest odsto u 11 meseci prošle godine, zbog pandemije korona virusa.

"Izgradnja metroa nije više samo priča"

Vučić je rekao da su za Srbiju važni projekti koje realizuje sa francuskim kompanijama, "Suec" za deponiju Vinča, aerodrom koji "Vansi" gradi velikom brzinom, ali svakako i izgradnja metroa.

Delegacija Srbije razgovaraće danas sa predstavnicima kompanija ''Alstom'' i ''Ežis rejl'', koje su angažovane na projektu izgradnje beogradskog metroa, a srpskoj delegaciji će biti predstavljena idejna rešenja za izgled vagona beogradskog metroa.

Preporučujemo i:

- Izgradnja metroa nije više samo priča, izborna priča, već stvarnost koja će se dogoditi. Uz metro će Beograd dobiti važne prednosti, izjednačiti se sa mnogim vaznim evropskim centrima - rekao je Vučić.

Na pitanje da li je realan rok za njegovu izgradnju 2028. godina, Vučić je rekao da će se pokušati da se završi do kraja 2027. ili 2028. godine.

- Sutra ćemo preciznije i više pričati o tome, dodatno ću razgovarati sa Makronom. Finansiranje je rešeno, 80 miliona kroz trezor Francuske banke, ostalo preko komercijalnih banaka. Nemamo problem sa javnim dugom - rekao je sinoć Vučić.

Podsetimo, Vlada Srbije, Grad Beograd, kineska kompanija ''Pauer Čajna'' i francuske kompanije ''Alstom'' i ''Ežisrejl'' u januaru su potpisali Memorandum o razumevanju za projekat Beogradski metro.

Pročitajte još: