Evropska unija zapretila: Dosta je bilo! Pitanje Kosova se mora rešiti, ali postoji jedan uslov!

Povodom 10. godišnjice od početka dijaloga Beograda i Prištine, u kome posreduje EU, u Briselu za Tanjug ocenjuju da je proces tokom prethodne dekade doneo "istinske promene" kada je reč o svakodnevnom životu ljudi u regionu

Kosovo i Metohija, Srbija
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

"Posle 10 godina dijaloga vreme je da se krene dalje i proces dovede do uspešnog kraja", rekao je portparol EU, Peter Stano.

Stano podseća da je specijalni predstavnik EU Miroslav Ljačak prošle nedelje bio u Beogradu i Prištini i da je od obe strane dobio uveravanja da postoji želja da se nastavi sa angažovanjem u procesu normalizacije odnosa, kome posreduje EU.

"Sada intenzivno radimo sa obe strane na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Zemlje članice EU čekuje da se dijalog što pre nastavi i da vide Beograd i Prištinu angažaovene na uspešnom zaključenju ovog procesa i to što je pre moguće", kazao je Stano.

Kosovo, KFOR
Kosovo, KFOR, Foto: EPA

Komentarišući stavove prištinskih zvaničnika, među kojima i pobednika poslednjih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija, o stanju "Velike Albanije", portparol EU navodi da se od političkih lidera u regionu, uključujući i buduće institucije u Prištini, očekuje da rade na izgradnji međusobnog poverenja i konstruktivnih dobrosusedskih odnosa.

On dodaje da je specijalni predstavnik Lajčak tokom boravka u Prištini "o svemu" razgovarao sa Kurtijem.

"Ono što i očekujemo jeste bolja saradnja u regionu i intenziviranje unutrašnjih reformskih porcesa", rekao je Stano.

Portparol EU zadužen za spoljne poslove naglašava da je za Brisel pitanje promene granica, uključujući zamenu teritorija ili neku vrstu ujedinjenja, "odavno zatvoreno pitanje".

"Glavni cilj dogovora između Beograda i Prištine je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma koji podržava regionalnu stabilnost, prihvatljiv je za obe strane u procesu i u skladu je sa principima EU. Obe strane znaju sta je izvodljivo, a šta nije", zaključio je Stano.

Povezane vesti

 • Korisnik: Djordije Cvarkov
  09/03/2021 - 02:13
  Kada ce neko da im kaze ono sto svi znaju, da ne postoji miroljubivo resenje prihvatljivo za obe strane. Nismo mi i oni dosli u isto vreme na niciju zemlju pa hajde da se dogovorimo i zivimo zajedno. Oni su dosli na nasu zemlju i hoce da je otmu, prisvoje zajedno sa resursima, infrastrukturom, svim oblicima imovine i da jos odstrane nas totalno. A mi zelimo da mi kontrolisemo nasu zemlju, resurse, infrastrukturu i imovinu potpuno i bezuslovno, s' tim sto je nama prihvatljivo da i oni budu tu.
 • Korisnik: RosaLux
  08/03/2021 - 23:48
  Ta stara-nova zločinačke duboka država je pretnja celom čovečanstvu!
 • Korisnik: Lana
  08/03/2021 - 22:33
  Crvi evropski. Sredite svoje prljavo dvoriste.
 • Korisnik: Lucky
  08/03/2021 - 19:17
  Klovnovska unija!!!Koja je bre to sila uopste?Posle amera ,Rusa ,Kineza.... da jos postoje ,,nesvrstani ,,bili bi i iza njih.Oni postavljaju uslove ,koje su to budalastine.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi