SPECIJALNI IZASLANIK EU POTVRDIO Evropa priznala bez čega neće biti rešenja za Kosovo

Konačno

Kosovo i Metohija, Srbija
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Evropa je konačno priznala da bez Rusije i Kine nema rešenja pitanja Kosova. Naime, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je legitimno da Rusija pokazuje interesovanje za dijalog i ističe da do sada nije primetio da se ta zemlja na negativan način meša u taj proces.

- Evropska unija nema ništa da krije kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine jer će, ukoliko dođe do dogovora, on morati pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kom sede i Kina i Rusija - rekao je Lajčak.

Slovački diplomata je dodao da dosad nije primetio nikakav signal koji bi pokazao da se Rusija na negativan način meša u naš proces. Govoreći o cilju pregovora, Lajčak kaže da je to održiv sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja jednom zauvek, koji će biti sveobuhvatan i prihvatljiv za sve zemlje u regionu i Evropsku uniju.

Navodi da je za to potrebno političko jedinstvo i na Kosovu i u Srbiji, koje je, kako kaže, lakše postići u Beogradu, te ističe da je kosovskim predstavnicima preneo da dijalog ne sme biti deo dnevne politike.

- Druga stvar koja je potrebna jeste društveno jedinstvo, odnosno da društva shvate kakav je proces pregovora i šta će im tačno doneti - kazao je on.

Lajčak je rekao i da je dijalog Beograda i Prištine put ka Evropskoj uniji za obe strane i da je to jasno stavljeno do znanja predstavnicima dve strane u Briselu prošle nedelje.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Brana
  04/07/2020 - 13:37
  A koji je to vaš proces i koji je to vaš cilj na koji ne uticu negativno!?Ko je vas proglasio za careve koji odlucuju sta je ispravno i da vi delite savete,sugestije,postavljate uslove i otimate tuđe teritorije da bi ih poklonili teroristima i najvećim kriminalcima Evrope za naravno prljavi krvavi novac?Oni su već kod vas,ovladali su podzemljem u svakoj državi Evrope clanice nato i sada tek drže vase korumpirane političare u šaci i ucenjuju ih tražeći sve sto im padne na pamet.
 • Korisnik: Sparta
  03/07/2020 - 10:12
  Normalno. Posledja riječ ce biti RUSKA, a u korist Srbije i nas Srba.. drugacije nikako !!! EU ce morati kleknuti pred Rusijom. Mi Srbi se moramo drzati Rusije, inače će nas SAD- EU - ENGLEZI totalno unistiti !!! To su zapadni zlotvori !!!!
 • Korisnik: arsa
  03/07/2020 - 08:53
  Konačno.A da bi se u proces pregovora uključile Kina i Rusija cela priča treba da se vrati na početak tj. rezoluciju 1244, poništi lažno priznavanje tkz ''države'' Kosova.To znači da treba pregovarati o statusu pokrajine u okviru Srbije a o nezavisnosti nema govora.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi