Kosovo i Metohija
Printscreen
Kosovo i Metohija

Printscreen

Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

On je, takođe, naveo da je u vreme vlasti Demokratske stranke upravljanje nad energetskim sistemom na KiM predato UNMIK-u, a potom i prištinskim institucijama.

Petković je kazao da pojedini opozicioni političari poslednjih dana pokušavaju da dezinformacijama unesu nemir u srpski narod na KiM iznoseći netačne tvrdnje da na severu pokrajine neće biti struje i da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije navodno predaju elektroenergetski sistem na severu KiM u ruke Prištine.

- Srbija danas ništa nije predala, a oni koji govore o predaji polaze od sebe, jer su ostavili katastrofalno stanje po pitanju energetike još od 2001. godine - rekao je Petković novinarima u Palati Srbija.

On je pokazao sporazum iz marta 2001. godine koji je potpisao tadašnji ministar rudarstva i energetike Goran Novaković i kojim su, kako je naveo, tadašnja vlada i ministarstvo upravljanje nad elektroenergetskim sistemom na KiM predali u nadležnost UNIMK-u. Petković je kazao da je 2004. godine UNMIK tu nadležnost predao privremenim institucijama samouprave u Prištini nakon što je prištinska skupština donela Zakon o energetici kojim nadležnost upravljanja nad elektroenergetskim sistemom i na severu i na jugu preuzuma prištinski operator prenosnog sistema.

- Predstavnici DS, koji sada napadaju da nešto predajemo, su te 2004. godine ćutali i ništa nisu uradili povodom toga što je UNIMK nadležnost upravljanja nad energetskim sistemom predao Prištini - naveo je Petković.

Kako je rekao, od 2012. godine vlast SNS je pokušala da ispravi nasleđeno stanje i 2013. godine, nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, zaključen je Sporazum o energetici kojim predviđa formiranje dve ćerke firme EPS-a koje treba da se bave trgovinom i distribucijom električne energije. Prema zaključcima EU iz 2015. godine dogovoreno je da se te dve firme nazivaju EPS trgovina i Elektrosever.

- Na taj način pokušali smo da zaštitimo i osiguramo bezbednost za Srbe na severu KiM, da popravimo situaciju koju smo nasledili zahvaljujući Ðilasu, Jeremiću, Ðorđeviću - rekao je Petković.

Dodao je da, pošto još uvek nije formirana ZSO, Priština odbija i registraciju tih firmi i istakao da, dok se ne formiraju, za Srbiju ne postoji nijedan razlog da se bilo šta menja kada je reč o elektroenergetskom snabdevanju. Ponovio je da se Srbija ništa nije potpisala niti se obavezala na predaju energetskog sistema Prištini što, kako je rekao, dokazuje i pismo od 19. novembra 2018. koje je UNMIK uputio Elektromreži Srbije, a u kojem se navodi da pitanje imovine treba da se rešava u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

- To jasno pokazuje da mi ne damo našu imovinu i da želimo da se dogovaramo kada je reč o imovini, da zaštitimo naš elektroenergetski sistem - naveo je Petković.

On je podsetio da je prištinski Operator sistema transmisije i tršišta električnom energijom Kosova (KOSTT) stupio u ugovorni odnos sa Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema i dobio kontrolnu oblast, iako se Srbija tome protivila tome.

- KOSTT je dobio kontrolnu oblast jer je većina članica u toj organizaciji tako glasala, a te države su se tako ponašale na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je, zahvaljujući Jeremiću, dao određenu vrstu legitimnosti kosovskoj nezavisnosti - naveo je Petković.

Poručio je da država čini sve da obezbedi električnu energiju za Srbe na KiM, sačuva vitalne interese, da u okviru dijaloga rešava nasleđene probleme i sačuva mir i stabilnost na KiM.

Komentari (1)

Rade

15.12.2020 09:50

Zaboravili ste spomenuti da su energetski sistem u stvari predali Šolak i Obradović