Košare
privatna arhiva
Košare

privatna arhiva

Košare, Foto: privatna arhiva

Ruinirani objekti ćuprijske Šećerane bili su u nedelju poprište "ratnog sukoba" Rusa i Engleza, još jednog u nizu humanitarnih gejmova koje je organizovao Ersoft klub "Moravski puk", uz učešće 120 zaljubljenika u ovaj ekstremni sport iz Novog Sada, Kragujevca, Kraljeva, Smedereva, Zaječara...Zavisnici od ovog, tvrde, nenasilnog sporta, prikupljali su novčanu pomoć za porodicu stradalog ratnog veterana Dragana Kneževića, iz mesta Đurđin u okolini Subotice.

PROČITAJ JOŠ:

Knežević je bio pripadnik čuvene 549. brigade, smeštene u prizrenskoj kasarni "Car Dušan Silni", inače naše poslednje vojne formacije koja je napustila Metohiju juna 1999. godine. "Moravski puk" kontaktirao je s Draganovim drugovima, zbog čega je u Ćupriju došao i njegov saborac Igor Jevremović, rodom iz Kraljeva.

- Kad je rat počeo, nas dvadesetak iz 549. brigade, pa i moj pokojni drug Knele, prvih 20 dana ostali smo da obezbeđujemo kasarnu, da miniramo zaostalu opremu i municiju, dok je 15.000 vojnika izlazilo iz kasarne. Nako toga smo raspoređeni na Paštrik, planinu nadomak Prizrena, na granici sa Albanijom. Dragan je, kao i mi, raspoređen u borbenoj grupi 11/1 i bio je u jedinici za podršku. Na Paštriku je 78 naših poginulo. Imali smo šest naleta NATO bombardera, iz Albanije su nas gađali haubicama i minobacačima, a napadali su nas stalno i pešadijski. Mene i Dragana su sačuvale sreća, ludost i dečja hrabrost. Dragan se sa Kosova vratio živ, a poginuo je samo sedam dana kasnije u strašnoj tragediji u svojoj rođenoj kući - priča nam Igor.

Obojica su imali po 19 godina dok su preživljavali kosovski pakao.

PREPORUČUJEMO:

- Da budemo iskreni, svako od nas je poneo kući po neki suvenir iz rata - priča Igor. - Knele je doneo bombu "kašikaru". Sedam dana po povratku, rodbina, koja godinu i po nije znala da li je živ, došla je da ga vidi. Njegova mala sestričina je pronašla i aktivirala bombu u trenutku dok je u sobi bila cela familija. Bez razmišljanja, Knele je učinio gest dostojan momka iz 549. brigade. Bacio se na bombu, poklopio je svojim telom i poginuo. Niko drugi nije povređen. Po meni, to je herojski čin. Eto kakav je on vojnik bio.

Od tada, prošlo je 20 godina. Po povratku sa Paštrika, priča Igor, prošao je kroz veoma težak period. Deset meseci nije progovorio ni reč.

- Prosto, nisam pripadao društvu. Kod nas, u brigadi, mi smo bili više od bratstva. Nije bilo laži, osuđivanja. Verovali smo jedni u druge i ta vera nas je održala i spasla. Danas, raštrkali smo se svuda po svetu. Ja sam se oženio, razveo, i opet imam pušku u rukama. Sad u poslu van Srbije. Mi, rođeni 1978. i 1979. godine, jednostavno smo takva generacija. Postali smo vojnici vrlo mladi i od tad nikad nismo prestali da to budemo. Nosimo civilnu garderobu, idemo na posao, radimo, ali smo i dalje vojnici.

Prikupili 102.000 dinara

Za roditelje Dragana Kneževića članovi AST "Moravski puk"prikupili su u nedelju 102.000 dinara, a pomoć će im uručiti krajem aprila na tribini u Novom Sadu, na kojoj će se govoriti o podvizima 549. brigade. Igor Jevremović nam je rekao da će tom skupu prisustvovati i general Delić, tadašnji komandant ove brigade raspoređene na granici Srbije sa Albanijom.