Albanci
EPA
Albanci

EPA

Albanci, Foto: EPA

Profesor Univerziteta u Prištini Miljazim Krasnići ocenio je danas da je novi poziv specijalnog izaslanika SAD Ričarda Grenela Beogradu i Prištini za sastanak u Vašingtonu deo velikog projekta predsednika Donalda Trampa, uoči predstojećih izbora u toj državi.

Pročitajte još:

- Jučeršanji sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata je jedan od takvih projekata, koji ima za cilj da predstavi Trampa kao velikog lidera koji može da rešava komplikovane krizne situacije i u tom sklopu je i ova inicijativa prema Kosovu i Srbiji. SAD imaju ofanzivnu diplomatiju koja završava sporazume između suprotstavljenih zemalja -  kaže Krasnići za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima do sastanka u Vašingtonu, zakazanog za 2. septembar će sigurno doći. Teme sastanka će biti ekonomske i njihovo rešavanje je otvaranje puta za dalje političke dogovore i trasiranje puta ka sveobuhvatnom sporazumu između Beograda i Prištine.

Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

- Vučić je izjavio da smo mi mali da odbijemo ovakve pozive, tako da će verovatno doći do ovog susreta, zna se da će se razgovarati o ekonomskim sporazumima, koji bi otvorili put i političkom dogovoru u Evropskoj uniji i u tom smislu ovaj susret je komplementaran sa procesom u Briselu i ne smatram da ima rivalstva - smatra Krasnići.

On je istakao da najava sastanka u Vašingtonu neće izazvati neslaganja među političkim liderima na Kosovu, ističući Demokratsku partiju Kosova koju smatra veoma konsturktivnim partnerom i u dijalogu i u stabilnosti kosovske Vlade.

Hoti i Vučić

Ilustracija

Hoti i Vučić, Foto: Ilustracija

- Vlada premijera Hotija ima velikih poteškoća, ali kada je u pitanju neka ovakva inicijativa kao što je susret u Vašingtonu Demokrstaka partija Kosova neće praviti problem, jer su oni orjentisani ka Americi i njihovim inicijativama i oni će je sigurno podržati. Ova sadašnja koalicija ne bi mogla sama da izađe na kraj sa trenutnom situacijom bez podrške DPK - kaže Krasnići.

Sa druge strane predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, prema Krasnićijevim rečima, uveliko priprema za odlazak u Vašington, u prilog tome navodi nedavni sastanak sa patrijarhom Srpske Pravoslavne Crkve Irinejom.

- Sastanak Vučića i Irineja je neka priprema za to, jer kao što se zna on nema jaku opoziciju, jedina njegova opozocija što se tiče Kosova je srpska crkva i u tom smislu pokušava da uskladi stavove sa njima - zaključio je Krasnići.

Preporučujemo: