Velika Albanija
Privatna arhiva
Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun izjavio je danas da su vođe kosovskih Albanaca Ramuš Haradinaj i Hašim Tači pod snažnim uticajem pojedinih zapadnih zemalja, ali da događaje diktira Tirana, jer je cilj stvaranje Velike Albanije.

On je za TV Pink rekao da je sve što je do sada urađeno, uključujući i formiranje terorističke OVK, urađeno da bi Albanija nasilno pripojila južnu pokrajinu Srbije i krenula u realizaciju velikoalbanskog projekta.

 

"Tači i Haradinaj imaju apsolutno identične ciljeve. U ovoj fazi to je postavljanje raznoraznih uslova - takse, deklaracija, kako bi se onemogućio nastavak dijaloga i razgovor o eventualnom konačnom statusu KiM. Cilj je da se Srbija natera da prizna samoproglašenu državu i da jednog dana proglasi ujedinjenje Kosova i Albanije", istakao je Drecun.

On je ocenio da se oni razlikuju samo u modalitetima kako doći do tog cilja, tako što Tači pokazuje neku vrstu racionalnijeg političkog ponašanja, za razliku od Haradinaja, za koga kaže da je osion i bahat.

Hašim Tači

AP/Visar Kryieziu

Hašim Tači, Foto: AP/Visar Kryieziu

Za takse uvedene na srpsku robu Drecun smatra da su ih oni zajedno uveli i dodao da je Tači, da je hteo da one budu ukinute, mogao da ide na prekomponovanje političke scene i izvršne vlasti u Prištini.

On je ocenio i da je albanska strana pokazala nepoštovanje domaćina u Berlinu, jer je minirala berlinski sastanak, tako da nije ostvaren nikakav napredak, osim dogovora da će se nastaviti razgovor.

"Ne mogu da razumem kako su Berlin i Pariz dozvolili sebi taj luksuz da organizuju ovakav sastanak koji, što se tiče kosmetskog pitanja, nije bio dobro pripremljen", zaključio je Drecun.