Dečani
Tanjug/ Edib Tahirovic
Dečani

Tanjug/ Edib Tahirovic

Dečani, Foto: Tanjug/ Edib Tahirovic

Budžovi za Kosovo onlajn kaže da je Ahtisarijev plan za Kosovo politički koncept i da je, po ovom pitanju, u suprotnosti sa istorijskim činjenicama. On dodaje da je Ahtisari kroz naučna istraživanja dao politički odgovor na polemike oko porekla imovine SPC na Kosovu.

Da li će Albanci pokušati da preotmu srpske svetinje na KiM?

 

- Činjenice su da je SPC prisvojila pravo hrišćanskog nasleđa na osnovu jezičke liturgije, koja je na ovom podneblju bila najpre na grčkom, pa od 12. veka i na starocrkvenom, slovenskom jeziku. Taj faktor treba da se definiše i tu leže ti problemi koji su više politički-, smatra Budžovi.

Iako kaže da ne može da da kompetentan odgovor, jer se drugi naučnici bave tim pitanjem, on tvrdi da su pojedini hramovi SPC na KiM izgrađeni na temeljima katoličkih crkava, uz napomenu da upravo to potvrđuje teoriju o prisvajaju tekovine “zajedničkog hrišćanstva”.

“Što se tiče Dečana, u srednjem veku je to bio i hram Albanaca, jer istorijski veći deo Albanaca ovog podneblja bili su pravoslavne vere i nije nikakvo čudo da su vladike tih crkava sve do 1913. godine bili Albanci. I to čuvene familije. Zašto bi oni čuvali te crkve kada ne bi verovali u njih? Što se tiče istorijskih argumenata, mogu se naći i u srpskoj istoriografiji podaci da je bilo mnogo Albanaca koji su bili deo pravoslavne crkve", objašnjava Budžovi.

Kosovo i Metohija

Printscreen

Kosovo i Metohija, Foto: Printscreen

On navodi da je Ahtisarijev plan politički koncept koji je u suprotnosti sa kulturnim i istorijskim činjenicama, dodajući da nije protiv statuta SPC koji treba da bude pod ingerencijom Prištine.

"Ahtisarijev dokument je regulisao neke pozicije koje nisu adekvatne kulturnoj i istorijskoj realnosti. Mislim da pravoslavna crkva na Kosovu treba da ima svoj pravni statut, ali crkve i sve druge institucije treba da se tretiraju kao vlasništvo države Kosovo. Tu postoji politički problem između Prištine i Beograda", naveo je on.

"Ima dosta zategnutosti, pogotovo što su pojedini manastiri proglašeni kao svetsko blago pod pokroviteljstvom UNESKO, i to je dobro, podrazumeva čuvanje i dobijanje kulturne svetske dimenzije, ali nije dobro ako se na osnovu tog statuta traži politički statut. Pravoslavna crkva treba da ima sva prava, ali da ta prava podležu državi Kosovo", kazao je Budžovi.

Na pitanje kada očekuje da Kosovo postane član UNESKO, Budžovi odgovara da to zavisi od mnogih faktora, da Priština i Beograd treba da se dogovore oko manastira, da budu što kompletnije predstavljani.

Komentari (1)

aco

01.11.2020 20:24

Necete ni vi dugo.U albaniju pa cete tamo pricati bajke.