Aljbin Kurti
EPA
Aljbin Kurti

EPA

Aljbin Kurti, Foto: EPA

U zajedničkom saopštenju, nakon jučerašnjih izbora na Kosovu, Borelj i Varhelji navode da će EU nastaviti da pruža podršku evropskom putu Kosova, ali i podsećaju na obaveze koje stoje pred budućim vlastima u Prištini.

"Od Kosova se zahteva napredak u reformama, kroz sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju i Evropska reformska agenda, kao i regionalna saradnja. Evropski put Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom i EU očekuje od novih vlasti konstruktivni angažman na nastavku dijaloga kome posreduje EU", poručili su Borelj i Varhelji.

U saopštenju se dodaje da će EU nastaviti da prati postizborne procese na Kosovu gde se očekuje formiranje Parlamenta, Vlade i izbor novog predsednika, preneo je Tanjug.

Kurti: Dijalog sa Beogradom nije prioritet, tek na šestom ili sedmom mestu

Pre nego što je objavljena poruka Brisela, lider Samoopredeljenja i kandidat te stranke za premijera privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, čiji je pokret dobio najviše glasova na prevremenim izborima na KiM, poručio je da dijalog koji Beograd i Priština vode posredstvom Evropske unije neće biti prioritet vlasti koju eventualno bude predvodio.

"Dijalog sa Srbijom je na šestom ili sedmom mestu. Naš prioritet su pravda i zapošljavanje", rekao je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.
On je istakao da će uspostaviti pravdu, ali bez osvete.

"Svako od nas mora preuzeti odgovornost koja nam pripada kako bismo učinili svoju zemlju mogućom za život", rekao je Kurti.

Komentari (1)

raca

15.02.2021 16:11

Hiljadu godina ste u kamenom dobu i sad posle hiljadu godina da izadjete e voleo bih to da vidim,lelke boške -što reče šuki