Hoti i Albanci u Vašingtonu
Alo.rs
Hoti i Albanci u Vašingtonu, Foto: Alo.rs

Predstavnik privremenik institucija na Kosovu Avdulah Hoti razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, poručivši da "Kosovo" ostaje posvećeno dijalogu sa Srbijom.

Pročitajte još:

- Upravo sam vodio suštinsku i plodnu diskusiju sa Lajčakom, kome sam zahvalio na zalaganju u dijalogu - naveo je Hoti u objavi na Tviteru.

- Kosovo ostaje posvećeno procesu dijaloga koji bi trebalo da rezultira pravno obavezujućim sporazumom koji će dovesti do uzajamnog priznavanja - poručio je Hoti.

Lajčak je, ranije, izjavio da je za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa potrebno određeno vreme, jer treba da reguliše sva otvorena pitanja i da ima jasne odredbe o načinu sprovođenja i nadgledanja, ali da se pre može govoriti da su u pitanju meseci nego godine.

Kosovo i Metohija, Foto: Shutterstock

U intervjuu za oktobarski broj magazina CorD-a, Lajčak je rekao da su "crvene linije" u dijalogu da sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine mora biti u skladu s međunarodnim pravom, prihvatljiv za države članice EU, mora da doprinosi regionalnoj stabilnosti, jednom za svagda reši sva nerešena pitanja i da doprinese evropskom putu Beograda i Prištine.

Preporučujemo:

Komentari (1)

Nes

01.10.2020 23:43

Ako mora da se poštuju medjunarodna prava , onda je Kosovo u sastavu Srbije. Može da se razgovara o autonomiji i ništa više.