Albanci, Priština, Kosovo i Metohija
EPA
Albanci, Priština, Kosovo i Metohija

EPA

Albanci, Priština, Kosovo i Metohija, Foto: EPA

Predstavnici Srbije će u toku ove nedelje o Kosovu razgovarati sa tri visoka američka zvaničnika. Iza toga se krije uverenje SAD i namera da između izbora u Prištini i Beogradu iskoriste dragocenih šest meseci da se postigne kompromisno rešenje, smatraju sagovornici.

UZNEMIRUJUĆE VESTI IZ RUSIJE Otkrili šta se dešava na Kosovu, Srbi u većoj opasnosti nego što su mogli da zamisle!

 

U toku ove nedelje u Beograd stižu dvojica američkih senatora, demokrata Kris Marfi i republikanac Ron Džonson, a imajući u vidu da je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer juče na Bledu razgovarao sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, nije teško izvući zaključak da je Amerika krenula u ozbiljnu diplomatsku ofanzivu oko Kosova.

Posle Beograda, sledeća stanica dvojice senatora biće Priština, a diplomatski izvor "Blica" ocenjuje da je ova poseta deo strategije SAD koje uzimaju veće učešće u dijalogu.

Vučić doneo epohalnu odluku, tiče se srpske vojske!

AUTOR: Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 04.09.2019. 17:47 - 04.09.2019. 18:22 Neočekivano! Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Predsedništvo Ministar Vulin ističe da su naređenja vrhovnog komandanta veoma jasna. VAŽNE INFORMACIJE ZA BIRAČE Izbori u Srbiji više neće izgledati isto! Stefanović otkrio šta se sve menja!

Što pre za sto

- Namera SAD je da Beograd i Priština što pre sednu za pregovarački sto, i sve ove posete i susreti deo su ozbiljne strategije. Amerika očekuje da se dijalog nastavi posle kosovskih, a pre izbora Srbiji. Ostaje da se vidi da li će i kada Kosovo povući takse, a sve zavisi od toga ko će tamo pobediti na izborima. Može se čuti da su veće šanse za to ako pobedi opozicija, ali nije isto ako pobedi Isa Mustafa ili Aljbin Kurti - kaže sagovornik.

SRBIJA PONOVO NA METI PRIŠTINE Albanci uveli nove mere protiv naše zemlje! Predsednik Vučić na udaru!

Vest o dolasku dvojice senatora u Srbiju objavio je sam Marfi, uz objašnjenje da dolaze u posetu kako bi pružili podršku dijalogu Beograda i Prištine. U agendi su im predvideli odlazak na četiri odredišta - Rusiju, Ukrajinu, Srbiju i Kosovo.

Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Foto: Tanjug

Međusobno priznanje

- Rusija nam ne dozvoljava ulazak kod njih, Džonson i ja ćemo posetiti Ukrajinu, Srbiju i Kosovo ove nedelje kako bismo pokazali da i demokrate i republikanci daju podršku novoj ukrajinskoj vladi i stalnom dijalogu Beograda i Prištine. Ja sam danas u Berlinu zbog sastanaka - napisao je Marfi na svom Tviter nalogu.

Važnost kosovskog pitanja istakao je i Palmer, koji je objasnio da je prihvatio tu funkciju zato što misli da može da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi "transformisao ceo Balkan, otvorio evropski put Srbije i takozvane države Kosovo", i bio "pozitivna stvar za region, Evropu i SAD".

- Rešenje kosovskog pitanja je na mojoj agendi veoma visoko. Imamo mogućnost i želimo da je iskoristimo. Imamo izbore na Kosovu 6. oktobra, a u Srbiji će biti održani na proleće. Imaćemo mogućnost za nastavak pregovora između dva izbora, koju treba da iskoristimo. Nadamo se da će obe strane iskoristiti tu priliku koja se ukazuje - kazao je Palmer.

Aleksandar Vučić i Metju Palmer

Tanjug/Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Metju Palmer, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

SAD bi želele, rekao je on, da vide međusobno priznanje kao centralnu tačku dogovora.

- Cilj SAD je da podrže dijalog i sporazum iz kojeg bi svi izašli tako da su zaštitili svoje osnove interese. Niko ne treba da ima osećaj da je izgubio, i da nema razloga da kompromis bude pobeda za Srbiju, Kosovo i međunarodnu zajednicu. To će zahtevati kompromis, neku vrstu empatije, razumevanje kako druga strana gleda na stvari i spremnost na saradnju u pronalaženju dogovora koji bi bio lokalno prihvatljiv, a ujedno bi mogao da se građanima predstavi kao pravo rešenje - objasnio je Palmer.

Uticaj Rusije

Politikolog Stefan Surlić kaže za "Blic" da je na delu prava diplomatski ofanziva SAD jer postoji uverenje da je period između izbora za vlast u Prištini i vlast u Beogradu dragocenih šest meseci u kojima se može izvršiti pritisak na obe strane da se postigne kompromisno rešenje.

- Senator Džonson i Marfi već su ranijim posetama pokazali interes za ovaj region i namera im je da aktivno budu uključeni kako bi se u SAD dobila što šira podrška za budući postignut sporazum. Inače dvojica senatora dolaze iz različitih političkih opcija, povezuju temu Ukrajine i budućeg statusa Kosova sa presudnim uticajem Rusije i njihovo interesovanje pre svega polazi od pretpostavke da će sporazum Beograda i Prištine ceo region udaljiti od ruskog uticaja - napominje Surlić.

Priština

Tanjug/Antonio Russo

Priština, Foto: Tanjug/Antonio Russo

Grubješić: Investicija za budućnost

Komentarišući sve ove posete i izjave američkih zvaničnika, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenila jeda Amerika sve ovo preduzima jer je svesna da je to investicija u budućnost.

- SAD su se aktivno uključile u rešavanje problema jer je to investicija u budućnost ne samo regiona, već i šire. Za početak, potrebno je obnoviti dijalog i sigurno je da SAD u tome mogu dosta da pomognu - napominje ona.

Odakle ti je žena...

Pročitajte još:

Na marginama Foruma Palmer se sastao sa šefom diplomatije Kosova Bedžetom Pacolijem i ministrom Ivicom Dačićem. Dačić je rekao da je susret bio pozitivan.

- Možda mi mislimo da su odnosi Beograda i Prištine njihov prioritet, ali ima dosta tema. Po pitanju nastavka dijaloga moraju se sačekati rezultati izbora na KiM. Nadamo se da će nova vlada biti konstruktivnija i da će ukinuti takse i otvoriti prostor za nastavak dijaloga - rekao je Dačić.

Ivica Dačić

EPA

Ivica Dačić, Foto: EPA

On se na jednom od panela, govoreći o očekivanjima, našalio da "kada je reč o Metjuu, poznajemo se dugi niz godina, i ne očekujem ništa od njega, ali mnogo od njegove žene, koja je iz našeg regiona".

- Ovde se kaže, odakle ti je žena, odatle si i ti. A i vi Slovenci imate direktnu vezu do predsednika SAD - rekao je Dačić.

BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (1)

Bane

05.09.2019 06:47

Ako neko pokuša da se odrekne bilo kog dela Kosova, trebe ga, kao i svakog veleizdajnika, najžešće kazniti. Baš kako rade sve normalne države u svetu. A, Kosovo? Proglasiti okupaciju NATO.a nad delom teritorije Srbije. Pregovori? Rezolucija 1244 je jasna. Da li se slažeš, Vučiću?