Aljbin Kurti
Facebook printescreen
Aljbin Kurti

Facebook printescreen

Aljbin Kurti, Foto: Facebook printescreen

Zapad za sada namerava da u najverovatniju buduću vladu LDK — Samoopredeljenje ubaci i stranku Bedžeta Pacolija, za koju se još ne zna da li je prešla cenzus.

U međuvremenu, iza leđa Kurtija druge albanske stranke prave računicu kako bi napravile širu koaliciju, u kojoj ne bi bilo Samoopredeljenja.

PROČITAJ JOŠ:

Može li Kurti opet da ispadne iz igre, a da vladu formiraju Tači, Veselji, Haradinaj i Pacoli ako pređe cenzus?

Kurti se ne povlači

Darko Dimitrijević, politikolog sa Kosova i Metohije, kaže da je ovaj scenario moguć samo ako Kurti reši sâm da ustupi svoj mandat nekome drugome.

Bedžet Pacoli

Tanjug

Bedžet Pacoli, Foto: Tanjug

„Dakle, pobednik izbora predlaže premijera. Ne verujem da će se Kurti sâm povući, ali treba imati u vidu i mišljenje međunarodne zajednice koja je prisutna na Kosovu. A koliko sam upućen, oni su već imali razgovore sa svim političkim akterima ovde na Kosovu“, kaže sagovornik.

Albanski politikolog Nedžmedin Spahiu smatra da će stvari biti jasnije kada svi rezultati budu obrađeni.

„Teoretski, jedino Amerikanci mogu da spreče da Kurti dođe na vlast i to tako što bi LDK-u rekli — nemojte sa njima da pravite vladu. Dakle, jedina mogućnost da Kurti ne bude na vlasti, jeste ta da ga Amerikanci ne žele. Sve ostalo je isključeno“, uveren je Spahiu.

Srbija grca u suzama zbog muke dvoje mladih! Mnoge će iznenaditi kad vide ko je porodica! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 22.10.2019. 18:25 Porodica, bogata ljubavlju, ali bez svega drugog, pokazaće da je teško živeti i odgajati decu, ma koliko ih svi želeli u ogromnom broju. Foto: Youtube printscreen U potrazi za pričama, koje oslikavaju "Srbiju na dlanu", ekipa Hepi televizije naišla je na mladi par, koji je slomio i najtvrđa srca.

Novi nemiri

Novinar Idro Seferi ocenjuje: „Pobeda Aljbina Kurtija je njemu, ali i opoziciji veliku slavu donela na Kosovu i odustajanje od vlasti značilo bi destabilizaciju, nove izbore i žestoku opoziciju, jer masa koja je Kurtija podržala nije samo deo njegovog pokreta, već i nezadovoljni ljudi koji inače ne bi bili njegovi glasači“, kaže Seferi.

Hašim Tači

Tanjug

Hašim Tači, Foto: Tanjug

Priča koja nezvanično kruži političkim kuloarima na Kosovu, jeste da je glavni problem zbog čega Kurti ne odgovara zapadu, njegova namera da pred Ustavnim sudom postavi pitanje validnosti obavljanja funkcije predsednika Kosova Hašima Tačija. Naime, kako se spekuliše, Kurti pred Ustavnim sudom želi da pokrene pitanje da li je Tači razgovorom sa Beogradom o „razgraničenju“ povredio suverenitet Kosova, što bi mu dalo legitimitet da u kosovskom parlamentu pokrene njegovu smenu. Zapad naravno ne želi da se to desi, jer ne želi da Kurti kao premijer na sebe preuzme vođenje dijaloga sa Beogradom.

BONUS VIDEO: