Izbori na Kosovu
Tanjug
Izbori na Kosovu

Tanjug

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug

Njujork tajms navodi da su dosadašnje kosovske dominantne političke ličnosti bili ljudi koji su se istakli kao nekadašnji borci, ali da su im na vanrednim parlamentarnim izborima prvi put ozbiljni rivali bili političari nove generacije političara, koji će najverovatnije odneti pobedu.

"Ovo je prilika da nova generacija političara prekine krug korišćenja Srbije kao izgovora za greške kosovskih vlada", rekao je Lulzim Peci, direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika u Prištini.

PROČITAJ JOŠ:

Nijedna stranka neće moći da obezbedi više od 30 odsto glasova, što će verovatno pokrenuti žestoku konkurenciju za premijera, kada naredne nedelje budu formirane koalicije.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

Uprkos razlikama, svi kandidati znaju da je javnost nezadovoljna zbog ekonomske situacije, pa su garantovali da će ukloniti korupciju, boriti se protiv organizovanog kriminala i smanjiti nezaposlenost, pre nego što popuste pritisku međunarodne zajednice da nastave pregovare sa Beogradom o normalizaciji odnosa, piše Njujork tajms.

Špend Ahmeti, gradonačelnik Prištine i lider Socijaldemokratske partije Kosova koja je u savezu sa bivšim premijerom Haradinajem, kaže da će fokusiranje na domaća pitanja biti teško.

Izbori na Kosovu

Tanjug/AP

Izbori na Kosovu, Foto: Tanjug/AP

"Naravno, možete da vodite kampanju u borbi protiv korupcije i poboljšanje obrazovanja. Ali, kad ste izabrani da vodite, bolje da budete spremni za nastupe pod pritiskom međunarodne zajednice i da razgovarate sa Srbijom."

Razgovori sa Beogradom zaostaju skoro godinu dana otkako je Haradinajeva vlada uvela stopostotne tarife na srpsku robu i gurnula Skupštinu da usvoji zakone o formiranju vojske, podseća list.

Pregledano 80 odsto glasova! Ovakve rezultate niko nije očekivao!

Prema podacima Centralne izborne komisije, pravo glasa imalo je oko 1,9 miliona birača. * Vanredni parlamentarni izbori održani su danas na Kosovu i Metohiji * Nakon 80 odsto pregledanih listića Samoopredeljenje vodi * Kurti najavio da će sutra razgovarati sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) kako bi krunisali promene i formirali vladu Vanredni parlamentarni izbori danas su održani na Kosovu i Metohiji, a biračka mesta se otvorila u 7.00 sati ujutru, a zatvorena su u 19.00 časova.

Potezi su naljutili zvaničnike Evropske unije, koji su od 2011. posredovali u dijalogu, ali i podstakli kritike NATO-a, koji od 2000. godine održava napeti mir u toj oblasti.

Ako Vjosa Osmani (38) iz Demokratskog saveza uspe da obezbedi vlast, postala bi prva premijerka.

"Vreme je da političari sa čistim rukama, bez veze sa kriminalom i korupcijom, vode Kosovo", rekla je ona.

BONUS VIDEO: