Sergej Lavrov
Tanjug/Dragan Kujundžić 21.2.
Sergej Lavrov

Tanjug/Dragan Kujundžić 21.2.

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić 21.2.

Ponašanje takozvanih kosovskih vlasti prema ruskom pripadniku misije Ujedinjenih nacija ničim ne može da bude opravdano, pokušaji Prištine da ga liše punomoći ili statusa koji ima je ozbiljno pitanje i na njega treba da reaguju predstavnici UN, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji boravi u poseti Tokiju.

U društvu sa Medlin Olbrajt

profimedia

Kako je istakao, šef misije UN na Kosovu i Metohiji Zahir Tanin je po tom pitanju zauzeo principijelan stav i neće da ohrabruje takvo ponašanje Prištine.

- Vlasti (tzv.) Kosova su očigledno prestale da se potčinjuju onima koji su navodno njima rukovodili, a rukovodili su njima SAD i EU. Rezultat toga je tužan, pokroviteljstvo kosovskih vlasti od strane Zapada dovelo je do toga da sve prolazi nekažnjeno, što je neprihvatljivo - naglasio je.

PROČITAJ JOŠ:

Ruski ministar je takođe naveo i da su vlasti samoproglašenog Kosova mnoge svoje obaveze prekršile, a pre svega misli na onu za koju su se obavezali još pre četiri godine, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština.

Pored toga, ukazao je Lavrov, kosovske vlasti su prekršile i rezoluciju 1244 formiranjem oružanih snaga, ali i mnogim drugim akcijama, što pokazuje koliko je opasno zatvarati oči na sva ta sistematska i brojna kršenja međunarodnog prava od strane jednih ili drugih učensnika konfliktnih situacija.

rus, premlaćivanje

Alo.rs

- Rusija će insistirati na implementaciji rezolucije 1244 koja je uslovila sve parametre rešavanja kosovskog problema, insistiraće da se ta rezolucije poštuje od strane svih igrača, kao i na tome da rešenje kosovskog problema bude rezultat procesa koji je prihvatljiv i za Prištinu i za Beograd - zaključio je.