Preševo
V.P.
Preševo

V.P.

Preševo, Foto: V.P.

Vlada nepriznate države Kosovo formirala je takozvanu Kancelariju za Preševsku dolinu koja je pandan srpskoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Preko ovog tela Priština želi dodatno da zakomplikuje odnose sa Beogradom, ali i da unosi nemire na jugu Srbije, pre svega u Preševu i Bujanovcu. Pored toga, pojedine albanske političke stranke koje će učestvovati na narednim izborima na KiM na svojim listama imaće kandidate za poslanike koji žive upravo u ove dve opštine na jugu Srbije. Glavni cilj Prištine je da otcepi takozvanu Preševsku dolinu i pripoji je nepriznatoj državi Kosovo.

Da bi ostvarili svoje namere, Albanci očekuju podršku od dela međunarodne zajednice kod koje su već počeli sa lobiranjem.

Ove namere ne kriju albanski politički predstavnici iz Srbije i oni koji deluju u Prištini.

- Dobrodošli su posvećenost i angažman političkih partija sa Kosova u Preševskoj dolini. Verujem da ćemo nakon izbora zajedno sa vladom i parlamentom na Kosovu, mi iz Preševske doline biti u mogućnosti da kreiramo i sprovodimo zajednički plan i program, u skladu sa zahtevima i potrebama građana Preševa, Bujanovca i Medveđe - rekao je narodni poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi.

Izbegavaju formiranje ZSO

Cilj formiranja nove „Kancelarije za Preševsku dolinu“, po oceni analitičara Dragomira Anđelkovića, jeste da se „zamaže istina“. - U suštini radi se o lažnoj paraleli i jeftinim trikovima albanskih separatista sa Kosova, kako bi u dalji proces pregovora Beograda i Prištine uvukli i Albance sa juga Srbije. To su pokušavali i do sada, ali im nije prolazilo. Oni pokušavaju da na insistiranju na reciprocitetu izbegnu formiranje ZSO, što su već́ ranije prihvatili - podseća Anđelković́.

Preko takozvane Kancelarije za Preševsku dolinu Priština namerava da albanskoj deci sa juga Srbije distribuira školske knjige za čiji kvalitet ne postoji potvrda od srpskih nadležnih tela. Premijer nepriznate države Kosovo Avdulah Hoti potvrdio je ovu informaciju rekavši da će albanski đaci sa juga Srbije školske knjige dobiti već u februaru ove godine. On je čak zapretio Srbiji da „i ne pomišlja da zaustavi distribuciju školskih knjiga“.

Avdulah Hoti

EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Avdulah Hoti, Foto: EPA/ STEPHANIE LECOCQ

- Ukoliko se to dogodi, uvešćemo mere reciprociteta, pa ćemo zabraniti distribuciju srpskih knjiga. Svaku meru koja Srbija usmeri ka nama, mi imamo pravo da isto učinimo i prema Srbiji - rekao je Hoti.

Priština, kako saznajemo, planira i osnivanje posebnog fonda iz kojeg će finansirati sve aktivnosti albanskih političkih predstavnika iz takozvane Preševske doline. Deo sredstava obezbediće vlada ove nepriznate države, a ostatak albanska dijaspora.

Komentari (1)

Panter

14.01.2021 22:00

Srbija mora da pokaže zube bandi koja pokuša da je ugrozi.Nema drugog rešenja.Nije problem da se konačno uzme puška u šake i krene u odbranu svoje zemlje.Ne sme Srbija više da dozvoli otimanje i ponižavanje.Dosta je bilo.