Kosovo i Metohija, Srbija
Shutterstock
Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Poslednji napadi na Kosovu i Metohiji, kada su Albanci pucali na srpsku decu u Donjoj Brnjici, pokušali da otmu srpskog dečaka u Plemetini, kada su pretučeni srpski mladići u Babinom Mostu i opljačkane srpske kuće u Gračanici, nisu samo odraz nervoze albanske strane zbog prvih optužnica pred Specijalnim sudom u Hagu, već i mogući pokazatelj da se nešto opasno sprema u južnoj srpskoj pokrajni.

O tome je nedavno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, tokom boravka u Turskoj, izjavio da se Albanci spremaju za neki novi martovski pogrom.

Preporučujemo:

- Oni će proizvesti neki novi 17. mart, da proteraju i onih 95 hiljada preostalih Srba i završili su posao - upozorio je Vučić.

Da njegovo upozorenje nije bilo slučajno pokazalo se već nakon tri dana, kada su se u srpskim sredinama južno od Ibra dogodile tri pljačke srpskih kuća, pokušaj otmice osmogodišnjeg Martina Vuksanovića iz Plemetine, pucnjava na srpsku decu u školskom dvorištu u Brnjici... Srbe na KiM posebno zabrinjava loša reakcija takozvane kosovske policije, koja do sada nije rešila nijedan od ovih slučajeva, ali i ćutanje međunarodne zajednice, koja nijednom rečju, nijednim slovom nije osudila ove događaje.

Marko Ðurić, direktor Kancelarije za KIM, kaže da je napad na srpsku decu u Donjoj Brnjici kukavičluk, divljaštvo i varvarstvo i da je posebna odgovornost za to što se dogodilo na predstavnicima međunarodne zajednice, koji imaju ogromne misije u južnoj srpskoj pokrajni. Ðurić je podsetio da u ovom trenutku na KiM ima više od 3.500 stranih vojnika u Kforu, misiji Euleks, ali i da je tu takozvana kosovska policija. Bez obzira na sve, počinioci nisu pronađeni, a EU ćuti.

Marko Đurić

Tanjug/Dragan Kujundžić

Marko Đurić, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mi još uvek nismo imali osudu nijednog predstavnika međunarodne zajednice, a nije u pitanju nejasna situacija. Na snimcima se vidi terorista u crnom kako dolazi ispred školskog dvorišta, poteže pištolj na decu, juri ih i puca - rekao je Ðurić, koji je dodao da je to poruka Srbima da odatle treba da se iseljavaju. Đurić je Srbe pozvao da imaju hrabrosti da ostanu na svojim ognjištima jer će, kako je rekao, Srbija stajati uz njih i neće dozvoliti da se ponovi 17. mart 2004. godine, neki nov pogrom ili neka nova "Oluja".

I prištinski stručnjak za bezbednost Drizan Šalja kaže da treba sprečiti incidente na KIM i da je nedopustivo napadati decu. Ovakvi napadi, kaže on, ne samo da nanose štetu i opterećuju dijalog, već mogu dovesti i do sukoba većih razmera.

Na delu je terorizam

Narodni poslanici sa KIM u Skupštini Srbije, Milan Savić, Danijela Vujičić i Ljubomir Marić, osudili su napad na decu u selu Donja Brnjica kod Prištine i od nadležnih organa zatražili su da se počinioci što pre otkriju i kazne. Savić je istakao da je ovaj napad direktna posledica pasivnosti istražnih organa.

- Napad na najslabije među nama predstavlja necivilizacijski kukavički akt, a nerešavanje takvog čina dodatno daje vetar u leđa počiniocima. Da su zločini poput ubistva i ranjavanja srpske dece na Bistrici rasvetljeni, ovakav čin terorizma se ne bi dešavao - poručio je Savić i dodao da je nemoguće razgovarati o pomirenju sve dok se "ovakva zlodela dešavaju i prolaze nekažnjeno".