Omikron soj je sveo koronavirus na nivo gripa
EPA/PHILIPP GUELLAND

 

U prvoj polovini 2020. stopa smrtnosti od koronavirusa bila je na vrhuncu i iznosila je 15 odsto. Kako piše Jutarnji, može se reći da je tokom pandemije koronavirus bio izrazito smrtonosniji od gripa. Međutim, situacija se dramatično promenila poslednjih nedelja, a milioni slučajeva izazvani omikron talasom rezultirali su sa relativno malo smrtnih slučajeva.

Najnovije stope smrtnosti, tako, u Engleskoj sada su samo 0,14 odsto, odnosno jedna smrt u 714 pozitivnih slučajeva, a i ta brojka je dodatno pala otkako su stotine hiljada ponovnih infekcija dodate podacima o slučajevima. Stopa smrtnosti od infekcije broj smrtnih slučajeva od svih infekcija, a ne samo zabeleženih pozitivnih slučajeva - pokazuje sličnu sliku. Profesor Paul Hanter procenjuje da je ona oko 0,06 odsto.

Ažurirani podaci pokazuju da je 21. januara bilo oko 272.223 zaraženih osoba, ali je preminula samo 273 osoba, što je više od hiljadu ispod rekordnog smrtonosnog dana od koronavirusa u Engleskoj, a najnoviji podaci pokazuju da je smrtnost trenutno ispod petogodišnjeg proseka za ovo doba godine.

Kada je situacija s gripom posebno teška, Britanija beleži nekada i do 30.000 smrtnih slučajeva od gripa. Mnogi stručnjaci još veruju da je kovid smrtonosniji od gripa jer koriste kumulativnu stopu smrtnosti - koja je trenutno oko 0,9 odsto - gotovo deset puta veća od gripa.

Ali, ta brojka je zavaravajuća, tvrdi Jutarnji, jer prikazuje visoku stopu smrtnosti pre masovne vakcinacije i širenja omikrona. Drugi problem je što se smrtni slučajevi trenutno previše prijavljuju, što sugeriše da bi stopa smrtnosti mogla biti čak i niža. Iako je nemoguće predvideti budućnost, možda je omikron dao nadu da virus počinje da se ponaša kao i drugi pre njega: razvija se prvenstveno da se širi, a ne da ubija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading