DOŽIVOTNI IMUNITET NA KORONU Uskoro stiže nova vakcina protiv opakog virusa
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Naime, japanski naučnici užurbano rade na revolucionarnoj vakcini koje će garantovati doživotnu efikasnost, objavio je portal "The Japan Times".

Podsetimo, postojeće vakcine zbog pada nivoa antitela zahtevaju ubrizgavanje pojačivača - tzv. buster doza - a novo cepivo trebalo bi čovečanstvu doneti veliki preokret - osim zdravstvene koristi, ono bi moglo dovesti i do značajnih finansijskih ušteda - i to na globalnom nivou.

Michinori Kohara, professor emeritus s instituta "Tokyo Metropolitan Institute of Medical Science", je u aprilu 2020. u saradnji s Nacionalnim institutom za zarazne bolesti počeo razvijati rekombinantni virus vakcinije, koji sadrži šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, uzročnika kovida 19. Njegov tim odabrao je nepatogeni soj vakcinije pod nazivom DIs, koji deluje kao izuzetno učinkovit i siguran virusni vektor, prenosi "Jutarnji list".

Moćna neutralizirajuća antitela

Koharina revolucionarna vakcina može proizvesti moćna neutralizirajuća antitela nedelju dana od imunizacije i ponuditi dugoročnu zaštitu. A ako se dve doze vakcine prime u razmaku od tri nedelje, neutralizirajuća antitela povećavaju se za čak deset puta. Cepivo će verovatno biti učinkovito i protiv omikrona. Još jedna prednost je njegova sposobnost dugotrajnog skladištenja na sobnoj temperaturi.

"Ovo cepivo može izazvati antitela i stvoriti doživotni imunitet. Jedna injekcija zadržava svoju učinkovitost više od 20 meseci, a ne postoji drugo cepivo koje može postići takve učinke", rekao je Michinori Kohara.

Klinička ispitivanja 2023.

I istraživanja sprovedena na majmunima makakima takođe su pokazala da vakcina štiti primate od razvoja upale pluća, a količina virusa otkrivena u njihovim plućima bila je ispod granice - i to sedam dana nakon infekcije koronavirusom.

Japanski proizvođač lekova Nobelpharma Co. planira da sprovede prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja Koharine vakcine do početka 2023. U studiji će učestvovati od 150 do 200 dobrovoljaca, uključujući i one koji su preležali infekciju, pa i one potpuno vakcinisane. Ako se potvrde učinkovitost i sigurnost, završna faza kliničkog ispitivanja trebalo bi da počne odmah nakon toga, a komercijalizacija vakcine zacrtana je najranije za 2024. godinu.

Kohara tvrdi i kako njegovo cepivo izaziva puno manje nuspojava. Tome u prilog ide i činjenica što su virusi u cepivu protiv velikih boginja korišćeni više od dva veka i bili su sigurni. Podsetimo, pre iskorenjivanja velikih boginja 1980. godine, cepivo se koristilo sve do 1976, a primili su ga gotovo svi ljudi rođeni pre 1976.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading