Istražuju poreklo omikrona: U Evropi bio prisutan i pre zvanične uzbune
Shutterstock/Alexander Limbach

Dok je SZO objašnjavala da je Južna Afrika jednostavno bila prva zemlja koja je prijavila novi soj, što znači da je on tamo i nastao, pojavila su se nova saznanja. U različitim krajevima sveta trag omikrona praćen je sve do oktobra, što je dodatno pojačalo misteriju njegovog geografskog porekla.

Prvi slučajeve iz Bocvane registrovali su južnoafrički naučnici na osnovu uzoraka prikupljenih 9. novembra. U pitanju su bila dva putnika koja su u zemlju došla u okviru diplomatske misije. Njihva nacionalnost nije otkrivena.

Holandija, koja je prve zvanične slučajeve omikrona registrovala 27. novembra kod 61 putnika iz dva aviona iz Južne Afrike, pronašla je novi soj u ranijim uzorcima.

Nacionalni zavod za javno zdravstvo te evropske zemlje saopštio je da je detektovao omikron u dva uzorka koji su uzeti još 19. i 23. novembra i nije poznato da li su ti slučajevi povezani sa putovanjima iz južnoafričkih zemalja.

To znači da je omikron bio prisutan u Evropi najmanje četiri dana pre nego što je Južna Afrika oglasila alarm.

"Retrospektivno sekvencioniranje ranije potvrđenih slučajeva među putnicima takođe je identifikovalo varijantu omikron među uzorcima prikupljenim u oktobru 2021.", rekao je direktor nigerijskog Centra za kontrolu bolesti Ifedajo Adetifa.

Iako su nigerijski slučajevi najranije poznate infekcije omikronom, to ipak ne znači da je soj nastao u ovoj afričkoj zemlji, jer za sada nije poznato kako su i zašto uzorci iz oktobra prikupljeni.

Nigerija opsežno testira putnike koji ulaze i izlaze iz zemlje, što znači da je moguće da je slučaj uvezen iz inostranstva. Naučnici sumnjaju da omikron već neko vreme kruži Nigerijom, pošto su dvojica Кanađana koja su se vratila iz te zemlje prošle nedelje bila pozitivna na varijantu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading