ŠVEĐANI NE PANIČE ZBOG OMIKRONA Glavni epidemiolog: To je jedna ista bolest
Foto: Shutterstock

- To je i dalje ista bolest. Imamo razloga da verujemo da će mere koje smo do sada preduzeli biti efikasne protiv ovog soja - rekao je Tegnel za AFP, dodajući da još uvek postoje sumnje i zabrinutosti oko toga koliko će postojeće vakcine biti efikasne. protiv omikrona.

U Švedskoj su do sada potvrđena četiri slučaja omikrona, dva u Stokholmu, jedan u Jončepingu i jedan u južnoj pokrajini Skane. Svi su vezani za putovanja u Južnu Afriku.

U Švedskoj od danas organizatori javnih skupova sa više od 100 ljudi, pre svega u sektoru kulture, sporta i zabave, moraju od učesnika da traže potvrde o vakcinaciji ili uvedu dodatne mere, poput razmaka i ograničenog broja učesnika.

Mera se ne odnosi na restorane, kafiće, prodavnice, škole, javni prevoz i javne ustanove. Iako je broj zaraženih porastao poslednjih dana, Švedska i dalje ima jednu od najnižih stopa zaraženosti i smrtnosti u Evropi. U poslednjih sedam dana od Covid-19 je umrlo ukupno 20 ljudi.

U bolnicama se nalazi 291 pacijent sa korona virusom, od kojih je 41 na intenzivnoj nezi. 79 odsto starijih od 12 godina vakcinisano je sa dve doze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading