ŠVEĐANI NE PANIČE ZBOG OMIKRONA Glavni epidemiolog: To je jedna ista bolest
Foto: Shutterstock

- To je i dalje ista bolest. Imamo razloga da verujemo da će mere koje smo do sada preduzeli biti efikasne protiv ovog soja - rekao je Tegnel za AFP, dodajući da još uvek postoje sumnje i zabrinutosti oko toga koliko će postojeće vakcine biti efikasne. protiv omikrona.

U Švedskoj su do sada potvrđena četiri slučaja omikrona, dva u Stokholmu, jedan u Jončepingu i jedan u južnoj pokrajini Skane. Svi su vezani za putovanja u Južnu Afriku.

U Švedskoj od danas organizatori javnih skupova sa više od 100 ljudi, pre svega u sektoru kulture, sporta i zabave, moraju od učesnika da traže potvrde o vakcinaciji ili uvedu dodatne mere, poput razmaka i ograničenog broja učesnika.

Mera se ne odnosi na restorane, kafiće, prodavnice, škole, javni prevoz i javne ustanove. Iako je broj zaraženih porastao poslednjih dana, Švedska i dalje ima jednu od najnižih stopa zaraženosti i smrtnosti u Evropi. U poslednjih sedam dana od Covid-19 je umrlo ukupno 20 ljudi.

U bolnicama se nalazi 291 pacijent sa korona virusom, od kojih je 41 na intenzivnoj nezi. 79 odsto starijih od 12 godina vakcinisano je sa dve doze.

Komentari (0)

Loading