SZO UPOZORILA Preduzeti hitne mere: "Veoma smo zabrinuti"
Alo

 

Ovo je za BBC izjavio šef kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

Kluge je upozorio da bi do marta moglo biti zabeleženo oko 500.000 smrtnih slučajeva, ako se hitne mere ne preduzmu odmah.

Kluge je rekao da bi obaveza nošenja maski mogla odmah pomoći u usporavanju pandemije.

Rekordne visoke stope zaraze

Nekoliko evropskih zemalja je nedavno zabeležilo rekordno visoke stope zaraze, što je dovelo do delimičnog ili potpunog zatvaranja.

Šef regionalne kancelarije SZO smatra da su za epidemiološku situaciju odgovorni hladno vreme, nedovoljan udeo vakcinisanih i dominacija zaraznije delta varijante virusa.

On je pozvao na povećanje broja vakcinisanih, sprovođenje osnovnih javnozdravstvenih mera i novih tretmana za suzbijanje širenja.

"Kovid 19 je ponovo postao glavni uzrok smrti u našem regionu", rekao je Kluge za Bi-Bi-Si, dodajući "da znamo šta treba da se uradi" u borbi protiv ove bolesti.

Kluge smatra da bi obaveza vakcinacije trebalo da bude "poslednje sredstvo", ali da bi to bio pravi trenutak za "pravnu i društvenu debatu" o tom pitanju.

"Pre toga postoje i druga sredstva kao što su kovid sertifikati", rekao je on, ocenivši da kovid sertifikati ne predstavljaju "ograničenje sloboda, već su sredstvo za očuvanje naše individualne slobode".

Austrija najavljuje obaveznu vakcinaciju

Austrija je u petak postala prva evropska zemlja koja je objavila da će vakcinacija protiv kovid 19 postati zakonski obavezna.

To pravilo bi trebalo da stupi na snagu u februaru.

Istovremeno, Austrija je, kao odgovor na rekordan porast zaraženosti i nisku pokrivenost vakcinacijom, uvela karantin za sve stanovnike, nakon što je u početku bio na snazi samo za vakcinisane osobe.

I mnoge druge evropske zemlje uvode nove mere, dok broj slučajeva raste.

Zemlje poput Češke i Slovačke uvele su nova ograničenja za stanovnike koji nisu vakcinisani protiv kovid 19.

U Roterdamu u Holandiji tokom noći izbili su nasilni protesti protiv vladinih planova za dodatna ograničenja i zabranu novogodišnjeg vatrometa, na šta je policija odgovorila pucanjem na demonstrante.

Nemačka u vanrednom stanju?

Nemački ministar zdravlja Jens Spah rekao je da je Nemačka u "vanrednom stanju" i odbio je da isključi mogućnost uvođenja novog karantina u zemlji.

S druge strane, Velika Britanija je u petak zabeležila 44.242 nova slučaja zaraze kovid 19.

Britanska vlada je više puta rekla da neće uvesti blokadu, ali nije isključila nova ograničenja kako bi zaštitila zdravstveni sistem.

U ovom slučaju bi se razmotrilo uvođenje kovid sertifikata za aktivnosti u zatvorenom prostoru i obavezno nošenje maski u pojedinim zatvorenim prostorima, kao i preporuke za rad od kuće.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading