STROGOĆA U ZEMLJI MORA Nova pravila za vernike: Na molitvu samo sa potvrdom o vakcinaciji!
EPA/MARKO DJOKOVIC

 

Grčka pravoslavna crkva zatražila je od svojih vernika da službama prisustvuju sa potvrdom o vakcinaciji ili sa negativnim testom na koronavirus, pošto je u toj zemlji zabeleženo rekordnih 6.808 novih slučajeva zaraze.

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve uputio je tu preporuku svim parohijama u zemlji, ali nije navedeno da li je njeno sprovođenje obavezno, prenosi AP.

Bez posebnih mera u Rusiji

Ruska pravoslavna crkva nije zatvorila svoja vrata za nevakcinisane vernike, ali sveštenici upozoravaju Ruse da budu oprezni, pa je tako u većini ruskih crkava građanima preporučeno da ne ljube ikone. Sa druge strane, Sveta stolica je uvela veoma strogu kontrolu vernika u Vatikanu, pa se tako na njegovu teritoriju može ući isključivo sa kovid potvrdom ili negativnim PCR testom.

U Grčkoj su prošle godine verske službe bile otkazane na nekoliko meseci zbog pandemije, ali vlada u Atini nije naložila obaveznu vakcinaciju ili testiranje za ulazak u crkve, uprkos tome što je sredinom ove godine uvela stroga ograničenja za ulazak u druge zatvorene prostore, uključujući bioskope i restorane.

- Crkveni lideri podstiču Grke da poštuju savete lekara i da se vakcinišu, ali ne reaguju na izjave pojedinih velikodostojnika koji su otvoreno skeptični u vezi sa vakcinacijom, ili koji su čak pozvali javnost na prkošenje bezbednosnim ograničenjima. S druge strane, episkop parohija na ostrvu Lezbos, u istočnom Egejskom moru, potpisao je naredbu da se od sledeće nedelje suspenduju i pošalju na neplaćeno odsustvo svi nevakcinisani sveštenoslužitelji, navodi se u agencijskom izveštaju. U Grčkoj je juče registrovano 6.808 novih slučajeva kovida 19, što je najviše od početka pandemije, a zdravstveni zvaničnici saopštili su da se situacija pogoršava i da je popunjenost odeljenja intenzivne nege povećana na 87 odsto sa 70 odsto pre tri nedelje. U Grčkoj, koja ima oko 11 miliona stanovnika, od posledica koronavirusa umrlo je više od 16.000 ljudi.

Rumunska crkva protiv vakcinisanja

Sveštenici i vladike Rumunske pravoslavne crkve su na čelu protivnika vakcinisanja i skeptika. Nedavno je vladika Teodosije sa jugoistoka zemlje javno govorio protiv vakcina, iako je to u Rumuniji krivično delo. Istrage protiv protivnika vakcinisanja do sada su sprovedene samo u nekoliko slučajeva.

Rumunski političari naročito su oprezni prema Pravoslavnoj crkvi, jer je ona jedna od najprestižnijih institucija među stanovništvom. Reč sveštenika, naročito u ruralnim područjima, često ima najveću težinu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading