PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok
EPA/ANDY RAIN

 

U Engleskoj su se dvorane i stadioni otvorili u punom kapacitetu, diskoteke mogu ponovo raditi, opet se može biti za šankom u pabovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati.

Ni nošenje maske više nije obavezno, ali je preporučljivo u javnom prevozu i u dućanima, a više se ne poziva ni na rad od kuće.

Zbog te odluke očekivao se nagli rast zaraženih, ali to se nije dogodilo. 

Broj zaraženih pao nakon otvaranja, sad polako raste

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

Vrhunac zadnjeg talasa u Engleskoj se dogodio 17. jula kada su imali 50 hiljada novih slučajeva. Broj novozaraženih je zatim padao, a tokom celog avgusta se kretao između 20 i 30 hiljada. 

Slična situacija se nastavila i u septembru. Najmanji broj novozaraženih od otvaranja su imali 14. septembra, kada je zabeleženo oko 19.300 novih slučajeva. Od tada broj polako raste i u četvrtak je iznosio 28.108. 

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

EPA/ANDY RAIN

London

Danas objavljeni sedmodnevni prosek novozaraženih u Engleskoj je 24.561, dok je na razini cele zemlje 27.881.

U Engleskoj potpuno imunizovano 67% stanovništva

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

Alo

 

Širenje zaraze kakvo je zabeleženo u zadnja dva talasa se sada ipak ne očekuje, prvenstveno zbog velikog broja imunizovanih građana.

U Engleskoj je s dve doze vakcinisano 67% ukupne populacije, dok je 73% primilo jednu dozu. U tom postotku se nalaze i deca mlađa od 12 godina, za koju još uvek nije odobrena vakcina.

Postotak potpuno vakcinisanih osoba starijih od 16 godina na nivou cele Velike Britanije iznosi 89.6%, dok je samo jednu dozu primilo njih 82.1%.

Džonson: Brojke su gore nego lani, ali smo spremniji za zimu

Iako je broj smrtnih slučajeva već tri nedelja konstantno bio veći od 100, javnost nije preterano negodovala zbog toga. Upravo to je verovatno deo razloga zašto britanska vlada nastavlja s tzv. planom A: vakcinisanje trećom dozom starijih od 50 godina, vakcinisanjem dece od 12 do 15 godina i pozivanjem građana na oprez.

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

EPA/Neil Hall

 

Džonson je nedavno priznao da su brojevi novozaraženih, hospitalizovanih i umrlih gori nego 2020. godine, ali je insistirao na tome da je, zbog dobre vakcinacije, zemlja u neuporedivo boljoj situaciji nego što je bila pred prošlu zimu.

Odluka vlade da u julu naglo ukine mere proglašavana je velikim rizikom, ali najcrnji scenariji nisu se ostvarili. 

"Držaćemo se naše strategije. U principu, nastavljamo u istom smeru", rekao je Džonson.

Vlada će se voditi brojem hospitalizacija i vakcinisanih

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

 

U vladi se nadaju da će zbog dobre vakcinacije i blaže mere doneti rezultate za koje je ranije trebalo proglasiti "zakjučavanje". 

U utorak je Džonson na pitanje o ponovnom uvođenju preporuke o radu od kuće naglašavao prednosti rada iz firme. Rekao je i da je Engleska jedno od najslobodnijih društava i jedna od najotvorenijih ekonomija u Evropi.

Inače, prema zadnim podacima gotovo dve trećine zaposlenih u Engleskoj bar deo nedelje provode u kancelariji. To predstavlja rast od 8% u odnosu na 57%, koliko ih je u urede odlazilo između 25. avgusta i 5. septembra.

Prema istraživanju objavljenom u petak, manje od polovine odraslih Engleza održava distancu na javnim prostorima.

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

EPA/ANDY RAIN

London

Dokumenti koje je britanska vlada objavila u utorak pokazuju da je vlada svesna opasnosti od kolapsa zdravstva u slučaju da brojke nastave rasti. 

"I dalje je prisutna značajna neizvesnost te su mogući scenariji u kojima je zdravstvo pod ekstremnim i neizdrživim pritiskom", piše u dokumentu. "Zbog prirode virusa nije moguće garantovati bilo kakav ishod", navodi se.

Iz objavljenih dokumenata jasno je da će broj hospitalizacija, uz postotak vakcinisanih i umrlih, biti ključni podaci prema kojima će Engleska krojiti svoj odgovor na pandemiju.  

Nekoliko škola zatvoreno, mnoge vraćaju mere

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

EPA/MARTIN DIVISEK

 

Škole u Engleskoj bore se da ostanu otvorene nakon povećanja broja zaraženih učenika, a mnoge od njih uvele su epidemiološke mere, koje je vlada ranije ukinula.

U područjima kao što su Brajton i Northemptonšir broj zaraženih učenika raste, dok se broj odraslih s koronom smanjuje.

Nekoliko škola je zatvoreno, a mnoge prebacuju deo učenika na online nastavu ili ponovno uvode mere koje su bile na snazi prošle godine, poput držanja razmaka i obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima.

U Northemptonširu je broj slučajeva u školama i vrtićima prošle nedelje porastao za 115%. Početkom septembra dnevno je bilo prosečno 40 pozitivnih slučajeva, ali tri nedelje kasnije dnevni se prosek popeo na 190.

U nedelji do 100 hiljada učenika imalo koronu

U Herefordu je došlo do žarišta u srednjoj školi Kingstone, zbog čega je škola od juče zatvorena. Učenici će se, ako sve bude po planu, vratiti u školu 4. oktobra.

"To je zbog velikog i sve većeg broja pozitivnih PCR testova, što znači da više ne možemo izvoditi nastavu uživo, zbog nedovoljnog broja osoblja i velikog broja učenika koji nisu u školi", rekao je roditeljima direktor škole David Benet.

PADAJU MASKE I BROJ NOVOZARAŽENIH Epidemija u Engleskoj i njen tok

EPA/MARTIN DIVISEK

 

Dodatne mere uvedene su nakon što je u državnim školama u Engleskoj prošle sedmice više od 100hiljada učenika ili imalo koronu ili se sumnjalo na to da su zaraženi, ali nisu testirani.

"U dobnoj skupini od 12 do 15 godina definitivno se događa značajan prenos bolesti. Zapravo, kako sada stvari stoje, dobna skupina o kojoj govorimo je skupina u kojoj se trenutno događa najveća transmisija bolesti", rekao je šef engleskog javnog zdravstva Kris Vajti u sredu.

U srednje škole u Engleskoj u sledeće tri nedelje stižu timove za vakcinaciju. Neke škole su već prijavile da primaju pretnje od osoba koje se protive vakcinaciji.

Zdravstveni radnici rekli su da deci neće biti potreban pristanak roditelja za cepljenje, prema programu cepljenja u školama.

Najveći postotak zaraženih ima Škotska

Vels i Severna Irska su prošle nedelje imali veći postotak zaraženih nego Engleska. Prema procenama, tamo je prošli vikend bila zaražena svaka 60. osoba, dok je u Engleskoj koronu imala jedna od 90 osoba. 

Najveći postotak zaraženih prošle sedmice je bio u Škotskoj, gde je na svakih 45 osoba jedna bila zaražena koronom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading