SAD poklonja 500 miliona vakcina siromašnim zemljama
Tanjug/ AP

 

Fajzer i nemački partner te američke kompanije Biontek isporučiće  američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine.


Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.

Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni. Donacije će biti upućene u 92 zemlje sa nižim standardom, kao i Afričkoj uniji.

Vakcine će biti dostavljene kroz program Kovaks koji distribuira vakcine Onza Kovid-19 siromašnim i zemljama sa srednjim primanjima, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Kako je ranije javio Rojters, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, predsednik Džo Bajden objaviće ovaj sporazum u četvrtak na sastanku G7.

Pred polazak za Britaniju, predsednik Bajden je reporterima rekao da ima strategiju za globalnu vakcinaciju, ali nije izneo više detalja.

Komentari (0)

Loading