SVI SMO ZABORAVILI NA KORONU ALI JOŠ NIJE GOTOVO Broj obolelih poslednjih dana raste
Foto: Alo/Vladimir Markovic

Činjenica da je sa porastom broja zaraženih povećan i broj testiranih, i onih koji imaju simptome kovid infekcije, što otvara sumnju da li se to korona ipak vraća u trenutku kada se samo čeka dan da se i zvanično proglasi kraj epidemije i šta nam to sledi u narednom periodu? Iako je u ovom trenutku nemoguće sa sigurnošću dati odgovor na ovo pitanje, stručnjaci  razgovarao ne isključuju ni jednu mogućnost.

Nema razloga za zabrinutost

Od februara kada je počeo da opada broj zaraženih, odnosno prethodna četiri meseca, mi nismo imali ovakvu pojavu. Dešavalo se da povećanje bude dan, dva ali ne i četiri dana uzastopno. Iako je sve i dalje u manjim brojevima, niskim, ipak nemoguće je ne primetiti da se nešto drugačije ipak dešava, suprotno od naših očekivanja.

SVI SMO ZABORAVILI NA KORONU ALI JOŠ NIJE GOTOVO Broj obolelih poslednjih dana raste

Foto: Shutterstock

 

 

- Ovo nije ništa zabrinjavajuće. Meri se u prethodnih 14 dana i u tom periodu vidljiv je minimalan pad, dok je u predhodnom periodu on bio veći. Situacija je takva da u celoj Evropi broj zaraženih opada, a najgora po broju zaraženih je Portugalija, a druga je Nemačka. Dakle cela Zapadna Evropa loše stoji u odnosu na Istočnu Evropu. Činjenica je da trend pada svuda ali je on jako spor. U odnosu na Srbiju, bolji od nas u okruženju su Bosna, Albanija, Bugarska i Rumunija - objašnjava Petar Kočović, profesor informacionih tehnologija koji pomoću svog matematičkog modela prati tok epidemije korona virusa.

nove doze vakcine protiv korone - Alo.rs

Iako sa nestrpljenjem čekamo da broj obolelih padne ispod 100, to nikako da se desi. Profesor Kočović kaže da se ovo ne dešava iz razloga jer ljudi počeli da se razboljevaju a i svi su sada krenuli da putuju, jer je sezona odmora. Pa prema njegovom mišljenju, veliki tranzit i to što više skoro nigde nema mera, svi su se opustili prouzrokuju dalja zaražavanja. Profesor upozorava, imajući u vidu loše epidemiološko stanje u Grčkoj, da nam je situacija nakon dolaska sa ovog letovališta pod znakom pitanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Мрав

15.06.2022 19:08

Да, као кренула је у Немачкој?!

Vladimir

21.06.2022 17:27

To je dobra opomena svima da se i dalje trebacuvati uz poznate mere.