DR TIODOROVIĆ O NOVOM SOJU KORONE Očekuje se porast broja novozaraženih, evo da li ima razloga za brigu
Printscreen

U Srbiji se više ne registruje delta soj korone, dominira omikron, a ima i "nevidljivog" tzv. stelt omikrona, pa je malo verovatno da u praksi dođe do mešanja ove dve varijante, i nastanka deltakrona, ali je teoretski moguće. Verovanije je, ipak, da deltakron, kao i svi sojevi dosad, uđu iz inostranstva.

Ova hibridna varijanta korone potvrđena je u SAD, Velikoj Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Nemačkoj.

Novi soj kojem karakteristike "delte" daju mogućnost da bude opasniji, a omikrona da bude brži, zasad je, prema izveštajima evropskih laboratorija, na niskom nivou cirkulacije, ali "pod lupom". Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba kaže da ni deltakron, kao ni novi soj otkriven u Izraelu, koji je kombinacija dominantne omikron varijante BA.1 i podsoja BA.2 nisu razlozi za preteranu brigu, ali da u narednim danima svakako možemo da očekujemo porast broja novozaraženih.

- Presek epidemijske situacije već nekoliko dana izgleda kao zaravnjenje krive, ali trend nije dobar: imamo kontinuirani, mada ne drastičan porast broja novoinficiranih. To smo i očekivali posle odluka Kriznog štaba o ublažavanju mera, iako je medicinski deo insistirao na tome da maske u zatvorenom ostanu obavezne bar još desetak dana. Ovako, možemo očekivati da broj novoinficiranih ponovo dostigne 3.000 za dan, ali ćemo krajem marta, početkom aprila ući u mirniji period, bar do jeseni.

To se objašnjava ublažavanjem protivepidemijskih mera, a sve ove zemlje imaju veći obuhvat vakcinacijom nego mi.

U Francuskoj, gde su prvi put identifikovani uzorci deltakrona, prati se i širenje ovog soja. Naučnici kažu da je prerano da se sa sigurnošću zna da li deltakron utiče na ljude drugačije od delta varijante ili varijante omikrona. Džeremi Kamil, vanredni profesor mikrobiologije i imunologije na Državnom univerzitetu u Luizijani, smatra da će se deltakron, pošto ima hibridni šiljasti protein omikrona, verovatno ponašati slično kao u toj varijanti korone.

- To ne znači da nije opasno, jer je omikron opasan, ali moja čvrsta pretpostavka je da bi se poklapao sa onim što vidimo sa omikronom - rekao je profesor Kamil.

I Izrael je povećao epidemiološku lupu. U zemlji koja je prva postigla rekordan obuhvat vakcinacijom od 3. do 16. marta prijavljeno je više od 85.000 slučajeva kovida 19.

- Novi soj, otkriven PCR testiranjem putnika na aerodromu kraj Tel Aviva, očigledno ne daje teške slike. Mogu da se jave povišena temperatura, groznica, bol u mišićima i zglobovima, pogotovo kod ljudi slabog imuniteta i hronično obolelih, ali je odluka da se oboleli ne leče u bolnicama nego kod kuće, potvrda utiska koji su stekli lekari kliničari u Izraelu da novi soj ne izaziva teške forme bolesti - kaže profesor Branislav Tiodorović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading