ALO! ISTRAŽUJE Šta morate da znate ako planirate putovanje u narednih nekoliko meseci: Džabe pasoš bez vakcine
Foto: Shutterstock

 Ove godine, gde god budete putovali, svakako će to biti drugačija putovanja od onih na koja smo navikli pre pandemije korone. Kako će to izgledati, posebno kad dođe vreme letovanja, niko ne može sa sigurnošću da kaže. Jedino što znamo jeste da će vakcinisani mnogo lakše stizati do željenih destinacija od onih koji nisu cepljeni.

Za početak, značajan je podatak da je do sada 420.000 građana Srbije zatražilo naš zeleni sertifikat kompatibilan sa sertifikatima Evropske unije, kako je potvrđeno u vladinoj Kancelariji za IT i elektronsku upravu. S druge strane, ukupno je izdato 2,7 miliona domaćih kovid sertifikata.

Digitalni zeleni sertifikat, potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida 19, rezultatima testiranja i oporavku od bolesti, objedinjena je potvrda kojom se dokazuje da je neko primio vakcinu, ima negativan test ili se oporavio od bolesti.

1. ODLUKA SAVETA EU

Savet EU je prekjuče usvojio revidiranu preporuku o merama koje utiču na slobodno kretanje tokom pandemije, u skladu s kojom mere treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status, a ne situaciju u državi iz koje dolazi. Iako je ovo samo preporuka, s obzirom na to da na kraju svaka zemlja za sebe reguliše prelazak granice za strane državljane, ona i te kako ima uticaja na donošenje regulative unutar većine država.

U najkraćem, preporuka EU glasi da putnikova vakcinacija protiv kovida 19, testiranje ili preležana bolest (a bilo šta od toga mora potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom) treba da bude ključna odrednica, bez obzira na to iz koje države putnik dolazi.

Kako je navedeno, ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara, od kada će i period važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana. Taj sertifikat mora da ima nešto od sledećeg:

- potvrdu o vakcinaciji koja važi ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze ili ako je osoba primila buster dozu

- negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja

- potvrda o oporavku od korone koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa

Od osoba koje nemaju digitalni sertifikat moglo bi se zahtevati da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Zadržan je i mehanizam takozvane hitne kočnice u slučaju pojave novih opasnijih varijanata ili pojačane zabrinutosti u vezi sa širenjem virusa.

Što se tiče vakcina, trenutno su jedino sporne kineske (u manjem broju zemalja EU) i ruske, koje mnoge države ne priznaju, te vas tretiraju kao nevakcinisane.

2. INSTANT TAKSE

Za ovu godinu najavljeno je uvođenje takozvane instant takse za ulazak u zemlje EU državljana trećih država, što znači i Srbije. Zasad, ipak, nema naznaka od kada će tačno to početi da važi i sve je izvesnije da će do tada proći još najmanje šest meseci, ako ne i godinu dana.

Instant viza koštaće sedam evra. Građani Srbije koji budu želeli da putuju u EU moraće da popune onlajn aplikaciju, posle čega će svi podnosioci zahteva, od 18 do 70 godina, ovu uslugu platiti sedam evra, dok će za maloletne osobe viza biti besplatna. Posle podnošenja zahteva u roku od nekoliko minuta na mejl adresu će stići odobrenje koje će važiti tri ili pet godina (svaki boravak do 90 dana) ili onoliko koliko važi pasoš podnosioca zahteva.

3. VAKCINE, TESTOVI

Direktor Jute Aleksandar Seničić izjavio je da je trenutno jedino izvesno da će lakše i relaksiranije putovati oni koji su vakcinisani.

- Svi ostali moraće da rade PCR ili antigenske testove za ulazak u druge zemlje. Ne znam da li je to dobro ili ne, ali sve ide u tom pravcu da će vakcinisani imati privilegije u odnosu na ostale - istakao je Seničić.

Onima koji žele da putuju u inostranstvo Seničić preporučuje da dobro iščitaju uslove za ulazak u zemlju u koju žele da putuju. Sva uputstva o tome mogu da se nađu na sajtu Jute i Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na pitanje šta ako neka zemlja ne priznaje određenu vakcinu, kao što Nemačka ne priznaje „sinofarm“, Seničić odgovara da u tom slučaju građanin Srbije koji želi da uđe u Nemačku mora da radi PCR test.

ALO! ISTRAŽUJE Šta morate da znate ako planirate putovanje u narednih nekoliko meseci: Džabe pasoš bez vakcine

Alo

 

Sedam trendova za odmor u 2022.

Britanski mediji objavili su kojih će sedam trendova obeležiti putovanja u 2022. Ovo je njihova procena...

* Težnja za privatnošću. I dalje će se zbog korone tražiti više prostora i privatniji smeštaj, na primer, izolovane kuće za odmor

* Dodatni sadržaji tipa rizort na plaži plus... U prevodu: dodatne aktivnosti (na primer kulturne ili sportske) uz odmor i opuštanje

* Agencije koje se bave organizovanjem luksuznih individualnih tura primetile su porast interesovanja za putovanje vozom

* Porodična putovanja rezervisaće se mnogo više unapred nego u pretpandemijsko vreme. Sve će se više ceniti vreme i odmor provedeni s porodicom

* Putovanja će se u sve većoj meri doživljavati kao vid brige za sebe i svoje zdravlje - fizičko i mentalno

* Sve popularniji staycation (Englezi su ovako nazvali odmor nedaleko od kuće, tokom kojeg se porodica uveče vraća da prespava u svojoj kući, pa ujutru opet ide negde u prirodu)

* Otkazivanje. Prilikom rezervisanja aranžmana, karata i smeštaja među najbitnijim stavkama biće što lakše otkazivanje uz što veći povraćaj novca, pošto se zbog korone do poslednjeg momenta neće znati da li neko zaista može da putuje iako postoji rezervacija

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading