KRIZNI ŠTAB ODLUČIO Evo koje mere ostaju na snazi!
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice Kriznog štaba.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcnisali.

- Imamo 52,8 odsto punoletnih stanovnika koji su vakcinisani, ali bez onih 47 odsto ne možemo pobediti virus - istakla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

- Neko će da kaže da to nije neko veliko povećanje, ali bojimo se da je to početak nekog značajnijeg povećanja, naročito u Beogradu - upozorila je ona.

Pokazalo se, dodala je, da je bila ispravna odluka kada su odlučili da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta jer se zadržala stabilna situacija u školskoj sredini.

- Ovaj period je period slavlja, okupanja, moramo da budemo svesni da je virus tu, da smo detektovali prisustvo omikrona za koji je pokazano da se značajno brže širi - istakla je.

Stav Šeklera

Mikrobiolog Milanko Šekler procenjuje da Srbija još nije dostigla pik kada je u pitanju broj novozaraženih i apeluje da se nađe neko rešenje, jer su dijagnostički kapaciteti ograničeni i pretrpani, kao i kovid ambulante. Prema pisanju medija, ne očekuje se donošenje novih epidemioloških mera, iako će, verovatno, medicinski deo Kriznog štaba insistirati na 24-časovnim kovid propusnicama, skraćivanju radnog vremena prodavnica i smanjenju broja dozvoljenih ljudi u zatvorenom prostoru.

Krizni štab bi trebalo da donese odluku o školskom raspustu, a mediji navode da raspust verovatno neće biti produžen i sa nastavom bi se nastavilo 24. januara. Prema njihovim saznanjima, moglo bi da bude odlučeno da deca do petog razreda imaju kombinovanu nastavu, a ostali i srednjoškolci onlajn.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading