DA LI NAS ČEKAJU RIGOROZNE MERE? Sutra sednica Kriznog štaba!
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Od početka pandemije u Srbiji su registrovana 1.386.114 slučaja koronavirusa, a testirano je 7.515.129 osoba. Od posledica zaraze preminulo je 12.984 osoba. Procenat smrtnosti je 0,94, obhavljeno je na sajtu covid19.rs.

Za razliku od svih prethodnih talasa, u ovom najveći pritisak trpi primarna zdravstvena zaštita - ušlo se u petocifreni ciklus novozaraženih dok broj hospitalizovanih istovremeno stagnira.

EVROPA U PAKLU KORONE: Pali crni rekordi u Bugarskoj, Austriji i Nemačkoj - Alo.rs

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je na koronavirus testirano 33.195 osoba, od kojih je bilo 12.877 pozitivnih. Preminulo je 26 osoba.

Na respiratorima se nalazi 85 pacijenta, a ukupno je u bolnicama 2.287 obolelih.

Stručnjaci nisu optimisti kada je reč o usporavanju pandemije. Sednica Kriznog štaba zakazana je za petak u 15 časova.

Šekler: Još nismo dostigli pik, treba da se nađe rešenje za ZAGUŠENE KOVID AMBULANTE - Alo.rs

Trenutne brojke su relativne jer ne stižu da se obrade svi zahtevi i jer su kapaciteti prenapregnuti, ali je svejedno da li je 12.000 ili 15.000 hiljada zaraženih, kaže za Javni servis virusolog Milanko Šekler.

Smatra da je propušteno da se određenim merama omikron uspori, dodajući da je potrebno izmestiti testiranja i dijagnostiku u neki zatvoreni prostor koji je dovoljno prostran, budući da ljudi satima čekaju na minusu sa povišenom telesnom temperaturom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading