EVROPA U PAKLU KORONE: Pali crni rekordi u Bugarskoj, Austriji i Nemačkoj
Foto: Shutterstock

Prethodno je najviši dnevni broj novozaraženih registrovan u oktobru, kada je u toj zemlji još bila dominantna delta varijanta korona virusa. Od poslednjeg preseka preminulo je 89 osoba, čime je ukupan broj žrtava kovida-19 dostigao 31.761, prenosi Rojters. U bolnicama je više od 5.200 ljudi, od kojih je 580 na intenzivnoj nezi.

Zdravstvene vlasti najavile su da bi porast hospitalizacija mogao da dovede do novih ograničenja u Bugarskoj, koja je zemlja sa najmanjom stopom vakcinacije u Evropskoj uniji.

U Nemačkoj najviše dnevno zaraženih od početka pandemije

Nemačka je danas prijavila 80.430 novih infekcija korona virusom, što je najveći broj registrovan u jednom danu od početka pandemije.

Prethodni dnevni rekord je bio 76.000 slučajeva koji je zabeležen 26. novembra, prenosi agencija Rojters.

Broj zaraženih u Nemačkoj sada iznosi 7.661.811, dok je broj preminulih od kovida porastao za 384 na 114.735.

Nešto manje od 75 odsto stanovništva je primilo barem jednu dozu vakcine protiv kovida-19, pokazuju najnoviji podaci "Instituta za zarazne bolesti Robert Koh".

Sedmodnevna stopa incidencije, ključno merilo u odlučivanju o merama borbe protiv korona virusa, konstantno raste od početka godine, da bi danas dostigla 407,5 slučajeva na 100.000 ljudi, u odnosu na 387,9 dan ranije.

U Austriji novi dnevni rekord-više od 17.000 novozaraženih

U Austriji se beleži novi dnevni rekord zaraženih korona virusom, koji se za kratko vreme gotovo utrostručio.

U poslednja 24 sata prijavljeno je 17.006 novozaraženih korona virusom.

Od toga 5.882 samo u Beču, a zatim slede Salcbur sa 2.546, Gornja Austrija sa 2.379 i Donja Austrija sa 2.364.

Poređenja radi, još u ponedeljak bilo je 10.804 novozaraženih, a u utorak 11.516.

U poslednja 24 sata preminulo je 10 lica.

U bolnicama se smanjuje broj kovid pacijenata - na običnim odeljenjima za pet, a na intenzivnoj za 14.

Trenutno se u bolnicama nalazi ukupno 909 kovid pacijenata, od kojih je 242 na intenzivnoj nezi.

Uzrok za masovnog rasta novozaraženih je pre svega brzo širenje omikron soja, a drugi kraj zimskog raspusta, nakon kojeg su đaci morali da se testiraju.

Mađarska: Skoro 8.000 novozaraženih 

Dnevni broj novih slučajeva zaraženih kovidom-19 u Mađarskoj je danas skočio na 7.883 u odnosu na 5.270 prijavljenih nedelju dana ranije, ali je broj pacijenata lečenih u bolnici opao tokom nedelje, saopštila je mađarska vlada.

Vlada je saopštila da je 29 odsto novih infekcija izazvano novim omikron sojem, ali su neke privatne laboratorije prijavile mnogo veće brojke, prenosi agencija Rojters.

U Mađarskoj, zemlji sa populacijom od 10 miliona stanovnika, preminulo je 40.083 osobe od kovida-19 od početka pandemije.

U bolnici je trenutno 2.758 pacijenata obolelih od korona virusa, od kojih je 257 na respiratorima.

Švajcarska smanjuje period izolacije za zaražene na pet dana

Švajcarska će smanjiti obavezan period izolacije za osobe zaražene korona virusom na pet dana kako bi pomogla u borbi protiv talasa zaraze koji preti da ugrozi ekonomiju, saopštila je danas vlada te zemlje.

Kako navodi agencija Rojters, ova odluka švajcarske vlade dolazi u trenutku kada zemlja broji na desetine hiljada ljudi koji se svakodnevno zaražavaju zbog visoko prenosivog omikron soja korona virusa.

Zdravstveni zvaničnici se brinu da bi ovaj talas pandemije mogao da preplavi zdravstveni sistem u zemlji u kojoj je samo dve trećine stanovništva vakcinisano sa dve doze vakcine, a 30 odsto njih je primilo buster dozu vakcine.

"Epidemiološka situacija je idalje kritična i teško je proceniti", navodi se u saopštenju vlade, navodi britanska agencija.

Grčka postojeće anti-kovid mere produžava na još 7 dana

Grčka će produžiti mere ograničenja protiv korona virusa za još nedelju dana kako bi pomogla u obuzdavanju omikron soja korona virusa koji je postao dominantan u zemlji.

Kako navodi agencija Rojters, zemlja je prošlog meseca uvela anti-kovid mere u barovima, restoranima i noćnim klubovima tokom božićnih praznika koje su trebale da prestanu da važe 17. januara.

Grčke zdravstvene vlasti su navele u saopštenju da su postojeće mere produžile do 24. januara, a nošenje dvostrukih maski za lice će i dalje biti obavezno u supermarketima i gradskom prevozu.

U saopštenju se takođe navodi da je veoma zarazan omikron soj korona virusa postao dominantan u zemlji, nakon što je prvi slučaj registrovan početkom decembra.

Za protekla 24 sata Grčka je registrovala 32.694 infekcije slučajeva korona virusa i 80 smrtnih ishoda.

Od početka pandemije u zemlji je ukupno potvrđeno 1.568.215 novozaraženih i 21.559 preminulih osoba.

Turska: Rekordan broj zaraženih, manji broj hospitalizacija

Prema zvaničnim podacima, u Turskoj su u protekla 24 sata potvrđena 77.722 nova slučaja infekcije korona virusom, što je najveći dnevni bilans potvrđenih slučajeva od početka pandemije, a ministar zdravlja te zemlje je danas izrazio stav da će omikron soj ublažiti pandemiju zbog manje stope hospitalizacija.

Broj hospitalizacija je porastao za 10 odsto u poslednjih mesec dana, iako su dnevni bilansi novozaraženih skočili četiri puta, predočio je ministar zdravstva Turske Fahretin Koča nakon sastanka vladinog savetodavnog naučnog saveta, prenosi Rojters.

"U prethodnim periodima pandemije videli smo dane sa većim brojkama hospitalizovanih, ali sa manjim brojem novozaraženih. Izgleda da će varijanta omikrona smanjiti opasnost koje nosi pandemija", rekao je Koča.

Krajem decembra, najveći dnevni broj novozaraženih iznosio je oko 20.000, a bilo je 145 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom u istom periodu od 24 sata, pokazuju podaci turskog ministarstva.

Međutim, broj smrtnih slučajeva među kovid pacijentima nije rastao poslednjih nedelja uprkos porastu dnevnog broja novoinficiranih.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading